You are here

Στον πάγο τα €5 εκ. του κρατικού equity fund

25/02/2020 07:08

Στον πάγο παραμένει το κονδύλι των €5 εκ. που προορίζεται για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι βουλευτές αναμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν σχετικά με το ταμείο.

Το επενδυτικό ταμείο αφορά στην παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου (equity fund) με στόχο την κάλυψη κενού €35 εκ. που εντοπίστηκε βάσει μελέτης, στη χρηματοδότηση των κυπριακών ΜμΕ, σε σχέση με χρηματοδοτικά προϊόντα μετοχικού χαρακτήρα.

Το αρχικό κεφάλαιο των €5 εκ. θα παραχωρηθεί από την κυβέρνηση το 2020, ενώ η συνολική συνεισφορά της κυβέρνησης αναμένεται να ανέλθει μέχρι τα €20 εκ. μέχρι το 2022, αναλόγως των επενδύσεων στο ταμείο.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, ήδη έχουν ετοιμαστεί έγγραφα διαγωνισμού για την επιλογή διαχειριστή (fund manager), ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, θα αναλάβει τη σύσταση και διαχείριση του ταμείου, ακολουθώντας την επενδυτική στρατηγική του κράτους.

Όπως σημειώθηκε θα υπάρχουν επενδυτές και οι επενδύσεις θα γίνονται κυρίως προς start-ups και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν δανεισμό.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι το πλήθος των κεφαλαίων να πηγαίνουν σε μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start- ups.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι η επιτροπή καλείται να αποδεσμεύσει κονδύλι για ένα ταμείο για το οποίο δεν είναι γνωστοί οι όροι εντολής του, ποιοι θα το στελεχώνουν, με ποια κριτήρια θα αποφασίζουν και ποιους θα χρηματοδοτεί.

Ανέφερε ότι το κόμμα δεν θα δεχθεί να αποδεσμευτεί το κονδύλι πριν λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει και ζήτησε ενημέρωση σε σχέση με τους όρους εντολής, το πλαίσιο και τη βάση λειτουργίας του ταμείου, τα κριτήρια με τα οποία θα χρηματοδοτεί και σε σχέση με το ποιους θα χρηματοδοτεί.

Απαντήσεις σε πρόσθετα ερωτήματα αναμένεται να ζητήσουν γραπτώς και οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού και Ονούφριος Κουλλά, με την επιτροπή να επαναπρογραμματίζει την εξέταση του αιτήματος αποδέσμευσης του κονδυλίου για την επόμενη εβδομάδα.

Αποδεσμεύτηκαν κονδύλια για αγορά υπηρεσιών

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή οικονομικών προχώρησε στην αποδέσμευση σειράς κονδυλίων συνολικού ύψους γύρω στα €20 εκ.

Τα κονδύλια αφορούν στην αγορά υπηρεσιών από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων, τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, την υπηρεσία κυπριακής χειροτεχνίας, την επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού, το γραφείο επιτρόπου διοικήσεως, το υπουργείο δικαιοσύνης, το γενικό λογιστήριο, την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο μεταφορών.

Κατά τη συζήτηση, τα μέλη της επιτροπής οικονομικών ζήτησαν εξηγήσεις και για άλλα ποσά, μεταξύ των οποίων κονδύλι του υπουργείου εργασίας που αφορά στο σχέδιο Εστία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου το κονδύλι που ζητείται αφορά πληρωμές στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβάσεων για τα φυσικά πρόσωπα που στελεχώνουν την υπηρεσία που ασχολείται με την εξέταση αιτήσεων για το σχέδιο Εστία.

Όπως αναφέρθηκε, η αγορά υπηρεσιών από τα εν λόγω άτομα θα ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες καθώς μετά τον Ιούλιο και την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων για το σχέδιο Εστία, θα μελετηθούν οι ενστάσεις, διαδικασία που υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Της Μαρίας Χαμπή