You are here

Ομόφωνα το €0,5 εκ. για ωφελήματα εργαζομένων Cyta

28/09/2018 14:47

Η βουλή ενέκρινε ομόφωνα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Cyta ύψους €500 χιλ. ο οποίος θα καλύψει υπερωρίες και επιδόματα εργαζομένων της Cyta.

Oι πιστώσεις προορίζονται για την κάλυψη της υπερωριακής αποζημίωσης και καταβολής επιδομάτων στους υπαλλήλους της ΑΤΗΚ αναδρομικά, δηλαδή για την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2017 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, στη βάση της συμπληρωματικής συμφωνίας πλαίσιο 2015-2018 για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, η οποία υπογράφηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017 από τον υπουργό οικονομικών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής οικονομικών για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ποσό €214 χιλ. εντάσσεται στο πλαίσιο αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης για καθημερινές ενώ €160 χιλ. αφορούν αμοιβές απασχόλησης κατά τις Κυριακές και αργίες. Ποσό €126 χιλ. αφορά επιδόματα.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, κάθε ώρα υπερωριακής εργασίας λογίζεται κατά τις καθημερινές και τα Σάββατα μέχρι τη 1:00 μμ ως 1,2 ώρες και κατά τα Σάββατα από τη 1:00 μμ, τις Κυριακές και τις αργίες ως 1,5 ώρες, με εξαίρεση περιπτώσεις υπαλλήλων που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας ή με ειδικό ωράριο, για τις οποίες κάθε μία ώρα υπερωριακής εργασίας κατά τα Σάββατα μέχρι και τα μεσάνυκτα λογίζεται ως 1,2 ώρες.

Ο τρόπος υπολογισμού της πρόσθετης αποζημίωσης που καταβάλλεται σε υπαλλήλους που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας για εργασία κατά τις δημόσιες αργίες αναφορικά με εργάσιμες ώρες πέραν του καθορισμένου ωραρίου του προγράμματος εργασίας καθορίζεται στο 1:1,7.

Η κατ’ αποκοπήν υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων μειώνεται κατά 20%.

Κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην επιτροπή οικονομικών, αναφέρθηκε ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επόμενη χρονιά ανέρχεται στα €5,2 εκ.

Της Μαρίας Χαμπή