You are here

Στην Ολομέλεια εντός Νοεμβρίου το νέο συνταξιοδοτικό

17/10/2022 12:20

Ολοκληρώθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η κατ΄ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε να προωθήσει εντός των επόμενων ημερών το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών την ερχομένη Δευτέρα, καθώς ο στόχος κυβέρνησης και Βουλής είναι να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για ψήφιση στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το σχετικό στόχο, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση όσον αφορά τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς που έχουν μονιμοποιηθεί μετά το 2011 και έχουν αφυπηρετήσει πριν το 2021.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη, θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, αναφορικά με τις εκκρεμότητες που αφορούν τα μέλη του κυπριακού στρατού, αλλά κυρίως το ζήτημα του  συνταξιοδοτικού των 1.150 συμβασιούχων υπαξιωματικών.

Στο επίκεντρο της κατ΄ άρθρον συζήτησης του νομοσχεδίου για τη θέσπιση του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου για τους υπάλληλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, βρέθηκε σήμερα το επενδυτικό πρόγραμμα του νέου Ταμείου και η αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, να έχει τον απόλυτο ρόλο για την επενδυτική πολιτική του νέου συνταξιοδοτικού Ταμείου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόνοια του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας την ευθύνη της επενδυτικής πολιτικής τη φέρει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών.

Ανησυχίες για τη σχετική πρόνοια, όσον αφορά τις πρόνοιες του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την επενδυτική πολιτική του νέου Ταμείου και τις αρμοδιότητες του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών, εξέφρασαν και τα πλείστα μέλη της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, εισηγήθηκε την ετοιμασία πλαισίου κανονισμών όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα του νέου ταμείου, ενώ παράλληλα εξέφρασε απορία εάν το κράτος θα αγοράζει κρατικό ομόλογο.

Απαντώντας, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή , είπε ότι υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ για τη δυνατότητα του κράτους μέλους να αγοράζει τα δικά του ομόλογα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι είναι διαφορετικό δεδομένο, η επενδυτική πολιτική να καθορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε πρόταση για ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα αποφασίζει την επενδυτική πολιτική του Ταμείου και θα καταθέτει προτάσεις στον Υπουργό Οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης εξέφρασε τη διαφωνία, για την πρόνοια ο Υπουργός Οικονομικών να έχει στο τέλος της ημέρας τον τελευταίο λόγο για τις επενδύσεις του Ταμείου.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, έκανε αποδεκτό το αίτημα των μελών της Επιτροπής για να προβεί σε επαναδιατύπωση της σχετικής πρόνοιας, ώστε η επενδυτική πολιτική του νέου Ταμείου να αποφασίζεται από ειδική επιτροπή.

Όπως επίσης την αναθεώρηση πρόνοιας, ώστε να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών η αύξηση των εισφορών των μελών του Σχεδίου, αλλά να αποφασίζεται από ειδική επιτροπή.

Της Ελένης Χαραλάμπους