You are here

ΧΑΚ: Άνεμος αισιοδοξίας για τις έρευνες (2)

28/07/2004 18:02
Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και δίωξη ενόχων

• 20 νέες υποθέσεις στην Εισαγγελία από ΕΚ που αφορούν

• Χειραγώγηση, παραπλάνηση, εσωτερική πληροφόρηση


Ξαφνικά... «φως». Εκεί που όλα έδειχναν να είχαν βαλτώσει, τελικά σήμερα οι πρόεδροι των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, δηλώνουν ότι «μπήκαν νέες βάσεις» στη διερεύνηση των υποθέσεων και καταγγελιών για το σκάνδαλο του ΧΑΚ τη διετία 1999 – 2000, μετά τις μαραθώνιες επαφές και συζητήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Μάλιστα, όπως εγνώσθη μετακαλούνται από την Ελλάδα ειδικοί εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών και της Νομικής Υπηρεσίας στον εντοπισμό και δίωξη των ενόχων του σκανδάλου.

Άριστος Χρυσοστόμου και Χρίστος Πουργουρίδης εξέφρασαν βαθιά ικανοποίηση για τις «πολύ χρήσιμες και παραγωγικές» συνομιλίες, αφού ζήτησαν και πήραν όπως υποστήριξαν, σαφείς δεσμεύσεις για ταχύτερους ρυθμούς στη διερεύνηση των υποθέσεων του χρηματιστηριακού σκανδάλου, τόσο από τον Σόλωνα Νικήτα, όσο και τον Δώρο Θεοδώρου.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση που έτυχαν οι επιτροπές και ιδιαίτερα, από την πολύ θετική ανταπόκριση στις δικές μας εισηγήσεις» τόνισε ο Άριστος Χρυσοστόμου, ενώ τη στάση Νικήτα – Θεοδώρου, εξήρε επίσης και ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης.

Πάντως, τόσο ο κ. Πουργουρίδης όσο και ο κ. Χρυσοστόμου φρόντισαν να κρατήσουν και κάποιες «αποστάσεις ασφαλείας»... Τονίζοντας πως από σήμερα και μέχρι τις 30 Αυγούστου θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό και την Εισαγγελία, για να ενημερώνονται για την πορεία των ερευνών, αλλά κυρίως για το βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων έναντι των δύο επιτροπών. Σημειώνεται ότι στις 30 Αυγούστου θα αρχίσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση του πορίσματος των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου.

«Ίδωμεν. Θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα και μέχρι τότε, εδώ θα είμαστε. Ίδωμεν...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοστόμου.

20 νέες υποθέσεις χειραγώγησης – παραπλάνησης

Στο φως της δημοσιότητας, ήρθαν σήμερα 20 νέες υποθέσεις που αφορούν αδικήματα της περιόδου 1999 – 2000 και οι οποίες θα σταλούν σύντομα στην Νομική Υπηρεσία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι οποίες αφορούν καταγγελίες για «χειραγώγηση τιμών, παραπλανητικές πληροφορίες προς το επενδυτικό κοινό και εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης».

Δίνοντας μάλιστα, την βαρύτητα και στην σημασία που έχουν οι 20 νέες υποθέσεις, ο κ. Θεοδώρου τόνισε αφενός, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία ΜΟΚΑΣ και Γενικής Εισαγγελίας για την ταχύτερη διερεύνηση των υποθέσεων, αφετέρου δε, θα αυξηθεί και ο αριθμός των ανακριτών που ασχολούνται με το ΧΑΚ και οι οποίοι σήμερα ανέρχονται στα 16 - 20 άτομα. Αφού, αφού όπως σημείωσε, η διερεύνηση των σοβαρών υποθέσεων απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλών μηνών.

«Όπως μου έχει πει ο Αρχηγός της Αστυνομίας (Τάσος Παναγιώτου) για μία μόνον από τις υποθέσεις αυτές» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, «έχει συγκεντρωθεί μαρτυρικό και αποδεικτικό υλικό σε φάιλς, που γεμίζουν ένα μικρό φορτηγό».

1177 καταγγελίες...

Μιλώντας για την πορεία των ερευνών, ο Δώρος Θεοδώρου ανέφερε πως υποβλήθηκαν συνολικά 1177 καταγγελίες, που αφορούν πολύ σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας (άρθρα 67 – 68), αλλά και «λιγότερο σοβαρές υποθέσεις» όπως είπε ο κ. Θεοδώρου. Από αυτές τις καταγγελίες οι 900 περίπου αφορούν υποθέσεις επιστροφής χρημάτων, ενώ στο σύνολο των 1177 καταγγελιών, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι 75 βρίσκονται υπό διερεύνηση, άλλες 90 έχουν προωθηθεί στη Γενική Εισαγγελία, 304 υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου, 498 έχουν διευθετηθεί με την καταβολή αποζημιώσεων στους καταγγέλλοντες, ενώ για 181 υποθέσεις δεν προέκυψε κανένα αδίκημα.

Προσχέδιο Βουλής

Εν τω μεταξύ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο Χρίστος Πουργουρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απάμβλυνσης, στην τελική έκθεση της βουλής, στις σκληρές επικρίσεις κατά της αστυνομίας και της Γενικής Εισαγγελίας που διατυπώνονται στο προσχέδιο της έκθεσης που διέρρευσε στην δημοσιότητα.

«Οι επικρίσεις αφορούσαν τα μέχρι τότε δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, τώρα τα δεδομένα είναι άλλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Για μας δεν υπάρχει κανένα προσχέδιο, δεν υπάρχει τίποτε» ήταν απάντηση που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το μέρος του προσχεδίου της Έκθεσης της βουλής, στην οποία επιρρίπτονται σοβαρότατες ευθύνες στην αστυνομία για καθυστερήσεις στη διερεύνηση των υποθέσεων του χρηματιστηριακού σκανδάλου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη