You are here

Αλαλούμ για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

07/06/2022 07:06

Ένα αλαλούμ επικρατεί γύρω από το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μια την άλλη την ώρα που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν ότι προκύπτει μείζον θέμα από τη διαφοροποίηση της στάσης της Υπηρεσίας Θήρας, κάνοντας λόγο για πιέσεις των κυβερνώντων προς τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα εκφράζουν άγνοια για την αναβολή της συνεδρίας της Επιτροπής για την Αξιολόγηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, και εύχονται να μην κρύβεται κάτι ύποπτο πίσω από την αναβολή.

Ακόμη αναμένουμε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria (Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος) Λεύκιος Σεργίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αλλαγή στάσης της Υπηρεσίας Θήρας λέγοντας ότι «μας εξέπληξε πολύ αρνητικά η δεύτερη επιστολή της Υπηρεσίας Θήρας με την οποία αναιρεί τις απόψεις της για τις αρνητικές και συσσωρευτικές επιπτώσεις από αρκετές προτεινόμενες πολεοδομικές ζώνες στο Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα».

Τόνισε ότι «εμείς έχουμε επικοινωνήσει εδώ και μήνες με το αρμόδιο Υπουργείο καταθέτοντας τις εναλλακτικές προτάσεις μας οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους που θα στερηθούν αναπτυξιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να διαφυλάξουν τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος του Ακάμα, χωρίς όμως να λάβουμε οποιαδήποτε απάντηση».

Ο κ. Σεργίδης είπε ότι «το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα όπως είναι σήμερα χρειάζεται ριζική αναδιαμόρφωση και αναδιάρθρωση».

Παραμένει εκτεθειμένη η Υπηρεσία Θήρας

Εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Ακάμα», ο Κυριάκος Τσιμίλλης δήλωσε StockWatch, ότι «υπάρχει μείζον θέμα με την αλλαγή της στάσης της Υπηρεσίας Θήρας το οποίο παραμένει εντελώς εκτεθειμένο».

Όσον αφορά την αναβολή της συζήτησης της Στρατηγικής Οικολογικής Μελέτης για τον Ακάμα είπε ότι «η καθαυτή αλλαγή της ημερομηνίας της συζήτησης της μελέτης ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον δεν είναι ανησυχητική, αυτό που είναι όμως ανησυχητικό είναι το τι ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «όσο παίρνει παράταση η εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα για εμάς είναι καλύτερα, διότι μας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις».

Διατηρώ μια κρυφή ελπίδα για Υπηρεσία Θήρας

Η πρώην διευθύντρια έργου διαχειριστικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης κοινοτήτων Ακάμα, Αντωνία Θεοδοσίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης της Υπηρεσίας Θήρας σχετικά με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα είπε ότι «μας εξέπληξε δυσάρεστα».

Σημείωσε ωστόσο ότι «διατηρώ μια κρυφή ελπίδα ότι απέσυραν τις θέσεις τους για να στείλουν νέες πιο ακριβείς διότι γνωρίζω τα άτομα που εργάζονται στην Υπηρεσία Θήρας και θέλω να βασίζομαι πάνω στην επιστημονική τους εμπειρογνωμοσύνη όσον αφορά την ευημερία των πουλιών, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα καταθέσουν κάτι διαφορετικό από την αρχική τους θέση». 

Προειδοποίησε επίσης ότι ετοιμάζονται να ξεσηκωθούν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διότι τα διαμειφθέντα για το μέλλον του Ακάμα προδιαγράφονται ζοφερά.

Όσον αφορά τη συζήτηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος αύριο Τετάρτη είπε ότι «θα διεξαχθεί στο παρά πέντε διότι θα έπρεπε να συζητηθεί πολύ νωρίτερα διότι το όλο θέμα έχει και πολιτική υπόσταση περάν της περιβαλλοντικής».

Οι πιέσεις των κυβερνώντων είναι πρωτοφανείς

Το BirdLife Cyprus, δηλώνει ότι έμεινε άναυδο από την ανάκληση της πρώτης επιστολής της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus) Μάρτιν Χέλλικαρ, ανέφερε ότι «οι πιέσεις των κυβερνώντων προς τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες για έγκριση ενός Τοπικού Σχεδίου όπως αυτοί το οραματίζονται είναι πρωτοφανείς και ξεπερνoύν τα όρια της περιβαλλοντικής αξιολόγησης».

Επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως οποιεσδήποτε επεξηγήσεις από το Τμήμα Πολεοδομίας όπως επικαλείται η Υπηρεσία Θήρας μπορούν να αναιρέσουν τη σωρεία των επιπτώσεων στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και στα είδη για τα οποία προστατεύεται η περιοχή για τα οποία η ίδια η Υπηρεσία Θήρας αναγνώρισε και κατέθεσε στην αρχική της επιστολή και οι οποίες υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία και χάρτες».

Φόρτο εργασίας επικαλείται η Περιβαλλοντική Αρχή

Ο διευθυντής της Περιβαλλοντικής Αρχής Κώστας Χατζηπαναγιώτου, απέδωσε την αναβολή της συνεδρίας της αρμόδιας επιτροπής στο φόρτο εργασίας.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι η Περιβαλλοντική Αρχή δεν είναι έτοιμη να εκδώσει την έκθεση της Οικολογικής Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον η οποία θα έπρεπε να σταλεί το αργότερο μέχρι χθες το μεσημέρι στα μέλη της επιτροπής ΣΜΠΕ ώστε να την έχουν υπόψη τους πριν τη συνεδρία.

Της Ηρώς Ευθυμίου