You are here

Είπαν «όχι» στην πλήρη εναρμόνιση για στεγαστικά δάνεια

18/01/2019 16:35

Με 19 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον, η πλειοψηφία της ολομέλειας της βουλής, καταψήφισε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που θα εισήγαγε πρόνοιες που δεν είχαν υιοθετηθεί αρχικά, στο νόμο συμβάσεων πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες της ευρωπαϊκής επιτροπής, η νομοθεσία όπως είχε ψηφιστεί το 2017 παρουσιάζει εναρμονιστικό κενό το οποίο επιχειρούσε να καλύψει το υπουργείο οικονομικών με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου που καταψηφίστηκε σήμερα. 

Κατά τη ψήφιση του νόμου το 2017,  με τροπολογίες αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούσαν στην παροχή πληροφοριών στον καταναλωτή για τη διακύμανση των επιπέδων προμηθειών που λαμβάνουν οι μη συνδεδεμένοι μεσίτες πιστώσεων, από τους πιστωτές, για την παροχή συμβάσεων πίστωσης που προσφέρονται στην καταναλωτή.

Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που ο μεσίτης πιστώσεων χρεώσει τον καταναλωτή αμοιβή, και επιπλέον εισπράττει προμήθεια από τον πιστωτή, ο μεσίτης εξηγεί στον καταναλωτή κατά πόσο η προμήθεια συμψηφίζεται με την αμοιβή ή όχι.

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του σώματος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επεσήμανε ότι η προθεσμία εναρμόνισης με τις σχετικές ευρωπαϊκές ρυθμίσεις έληξε εντός του 2016 με το αρχικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη βουλή εκπρόθεσμα το 2017, οπόταν και ψηφίστηκε με δύο τροπολογίες «που δεν άρεσαν σε κάποιους», όπως είπε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την αλλαγή της κοινοβουλευτικής συνόδου, έφερε νομοσχέδιο για να αναιρέσει την μια τροπολογία και πως με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται το ίδιο για την άλλη τροπολογία.

Το γεγονός ότι το θέμα συζητείται εκ νέου αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία, υποστήριξε ο κ. Σιζόπουλος, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες πίσω από τη διαδικασία και για προαιρετικές διατάξεις στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, που εδώ αναφέρονται ως υποχρεωτικές.

Ενώπιον ευρωπαϊκού προστίμου η Κύπρος

Η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει στην κυπριακή Δημοκρατία αιτιολογημένη γνώμη της οποίας η προθεσμία έληξε στις 18 Ιανουαρίου 2017 χωρίς να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση.

Στην τελευταία του επιστολή προς τη βουλή, το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι η αιτιολογημένη γνώμη είναι το τελευταίο στάδιο πριν την καταχώρηση προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωνε επίσης, ότι περαιτέρω καθυστέρηση της πλήρους εναρμόνισης,  δίνει έναυσμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταχωρήσει προσφυγή κατά της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς μάλιστα περαιτέρω ανταλλαγή ενημέρωσης με την κυπριακή Δημοκρατία, όπως σημειώνεται.

Προστίθεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης και ελλιπούς εναρμόνισης όπως η παρούσα, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει στη Δημοκρατία τόσο άπαξ χρηματική ποινή για την καθυστέρηση που έλαβε χώρα μέχρι τη δικαστική απόφαση, όσο και περιοδική χρηματική ποινή για το μετέπειτα χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Της Μαρίας Χαμπή