You are here

Ρυθμίσεις για κέντρα αριστείας αντί ερευνητικές μονάδες

22/06/2022 11:20

Τον περί Πανεπιστημίου Κύπρου νόμο του 2022, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όσον αφορά την ίδρυση ή κατάργηση των κέντρων αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κέντρα τα οποία σύμφωνα με την τροποποίηση θα μετελιχθούν εάν εγκριθεί.

Πρόκειται για την Ερευνητική Μονάδα Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων που θα μετονομαστεί σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» και η Ερευνητική Μονάδα Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής σε Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα.

Την τροποποίηση διαβλέπει θετικά η επιτροπή, ενώ εξασφαλίστηκε ήδη η έγκριση από τη Νομική Υπηρεσία και το ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου παιδείας, τα κέντρα αριστείας δεν συνεπάγουν αύξηση των κρατικών δαπανών.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του νομοσχεδίου, σκοπός του είναι η συμπερίληψη πρόνοιας στον βασικό νόμο, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ή/και κατάργηση των κέντρων αριστείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω κανονισμών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την ίδρυση δύο νέων κέντρων αριστείας: της Ερευνητικής Μονάδας Cypriot Centre for Public, International and Comparative Law» και της Ερευνητικής Μονάδας «Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες».

Ακόμη, προβλέπεται η πλήρωση θέσης και καθήκοντα του Διευθυντή Κέντρου Αριστείας και Ερευνητικής Μονάδας, ενώ τα κέντα αριστείας θα υπάγονται στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Υπενθυμίζεται, ότι τα κέντρα αριστείας και οι ερευνητικές μονάδες χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου από πόρους που δεν προέρχονται από την κρατική χορηγία προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκτός από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας η οποία χρηματοδοτείται από κρατική χορηγία.

Σε ειδικές περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος, συγκεκριμένες δράσεις Ερευνητικών Μονάδων και τα Κέντρα Αριστείας δύνανται να τυγχάνουν θεσμικής χρηματοδότησης μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, σημείο που προβλημάτισε τον βουλευτή Χρίστο Χριστόφια.

Της Μαρίας Κυριακίδου