You are here

€293 εκ. για στήριξη αγροτικού κόσμου

24/07/2014 20:04
Στα €240 εκ. θα ανέλθει το ποσό που θα διατεθεί από την Κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου την επταετία 2014-2020, ενώ παράλληλα €53 εκ. θα διατεθούν για την αλιεία με βάση τα δύο προγράμματα που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ανέφερε ότι χθες το
το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που αφορά τα έτη 2014-2020, το οποίο αποτελεί το αναπτυξιακό εργαλείο του Υπουργείου Γεωργίας. Το πρόγραμμα αφορά €240 εκ., που θα διατεθούν για την αγροτική ανάπτυξη μέσω διαφόρων μέτρων που θα προκηρυχθούν. Ταυτόχρονα, χθες το Υπουργικό ενέκρινε το πρόγραμμα για την αλιεία με €53 εκ., εκ των οποίων τα €40 εκ. προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καταφέραμε να αυξήσουμε αυτούς τους πόρους από €20 σε €40 εκ. για αυτή την επταετία κάτι που ήταν μια μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου μας», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την αλιεία αποτελεί το εργαλείο με το οποίο το Υπουργείο στοχεύει να αναπτύξει τις παράκτιες περιοχές , να στηρίξει την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν πολλά μέτρα για έρευνα και καινοτομία, κάτι που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, τις λεγόμενες γαλάζιες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε την άποψη ότι το Υπουργείο Γεωργίας μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην ανόρθωση της Κυπριακής οικονομίας, με την κατοχύρωση του χαλουμιού να αποτελεί το έναυσμα σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως ανέφερε, η κατάθεση του φακέλου έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην κτηνοτροφία. Υπάρχει ανάγκη παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος και ταυτόχρονα καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

«Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας επικοινωνούν με το Υπουργείου και ρωτούν πώς μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, διότι η μισή περίπου επένδυση, μέχρι €400 χιλιάδες μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ήδη επενδυτές από τη Λετονία και το Ισραήλ ήρθαν σε επαφή με το Υπουργείο και εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσει στον τομέα της αιγοπροβατοτροφείας, με την προοπτική της κατοχύρωσης του χαλουμιού.

Εντός της επόμενης εβδομάδα τον Υπουργείο θα προκηρύξει ένα επενδυτικό μέτρο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων και την δημιουργία νέων.

Ο Υπουργός προανήγγειλε επίσης ότι από τον Οκτώβριο, όταν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προκηρυχθεί ένα μεγάλο πακέτο μέτρων που αφορά €80 εκ. για την κτηνοτροφία. Αρκετά από τα μέτρα αφορούν την ευημερία των ζώων και την οικονομική στήριξη της παραγωγής με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος, να διορθωθεί το πρόβλημα της εποχικότητας και ταυτόχρονα να στηριχθεί η προσπάθεια που γίνεται με την κατοχύρωση του χαλουμιού.

«Αυτό το Υπουργείο αλλάζει, το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Υπουργείο παραγωγικό και αναπτυξιακό, μπορούμε να προσφέρουμε πάρα πολλά έργα και θέσεις απασχόλησης στον τόπο μας, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που χειριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε κι εμείς στην ανόρθωση της οικονομίας μας», δήλωσε ο κ. Κουγιάλης.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέα του περιβάλλοντος, με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.