You are here

Κατηγορίες για «πολιτική νιρβάνα» Χριστόφια

09/07/2010 07:55
• Νέα κόντρα στη βουλή για Cyta

• Πυρά για επενδύσεις Cyta σε ακίνητα


Κατηγορίες για «πολιτική νιρβάνα» εισέπραξε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στη Cyta που οδήγησαν σε παραίτηση του ΔΣ του ημικρατικού οργανισμού αλλά και για τις κινήσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες το προεδρικό για επαναδιορισμό του ίδιου συμβουλίου. Σκιές δημιουργήθηκαν χθες στη βουλή και για τις επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεως του οργανισμού σε ακίνητα.

Από το βήμα της ολομέλειας της βουλής, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Cyta, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Η τοποθέτηση του κ. Ερωτοκρίτου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε νιρβάνα επειδή προβληματίζεται εάν θα επαναδιορίσει ή όχι τα ίδια μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, άναψε τη συζήτηση στη βουλή.

Αντιδράσεις προκάλεσαν επίσης οι αναφορές του σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε σακούλες με μαύρα χρήματα και σε αγορές ακινήτων από τη Cyta τα οποία, όπως είπε, παραπέμπουν σε σκάνδαλο.

Έντονα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, υπογραμμίζοντας ότι από τα λεχθέντα του ο κ. Ερωτοκρίτου υπονοεί πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάνει χρήση ουσιών. Eίναι προσβλητικό είπε και του ζήτησε να αποσύρει.

Ανταπαντώντας ο κ. Ερωτοκρίτου δεν απέσυρε την έκφραση του γιατί, όπως είπε, αναφέρεται σε πολιτική νιρβάνα, «μια κατάσταση πλήρους πολιτικού εφησυχασμού και αδιαφορίας».

Μάλιστα ο κ. Κατσουρίδης απέδωσε σε κουτσομπολιά τα όσα ακούγονται, ενώ κάλεσε το βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ να κάνει τις αναφορές του σε αγορά ακίνητων από μέλη της ΔΣ του οργανισμού εκτός βουλής, για να μπορέσουν οι επηρεαζόμενοι να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Υπογράμμισε ότι «εκεί που υπάρχει υποψία βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα».

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε το διορισμό ανακριτών για τα όσα συνέβησαν στον οργανισμό και επέρριψε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα κάκισε τη στάση του ΔΣ της Cyta που ενώ δεν είχε εγκεκριμένο κονδύλι, υπέβαλε αίτηση και συμμετείχε στην πλειοδοσία βάζοντας μάλιστα προσφορά €4,1 εκ.

ΔΗΣΥ: Παραβίαση του θεσμού της βουλής

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, έκανε λόγο για βάναυση και προκλητική παραβίαση του θεσμού του κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν εισακούσθηκαν όλα αυτά που κατέστησαν νόμοι του κράτους, ενώ υπήρξε και αντίφαση στο ότι ο Πρόεδρος της Cyta υποστήριξε πως με βάση το νόμο που ψήφισε η βουλή δινόταν το δικαίωμα συμμετοχής της στο διαγωνισμό για την ψηφιακή πλατφόρμα, όμως ο ίδιος αλλά και όσοι διαφωνούσαν με το νόμο έσερναν τα εξ’ αμάξης σε όσους τάχθηκαν υπέρ του νόμου».

Τόνισε παράλληλα ότι η βουλή προστάτεψε τα συμφέροντα της Αρχής και των καταναλωτών, αφού σύμφωνα και με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων η Αρχή δεν έπρεπε να συμμετάσχει στη διαδικασία προσφορών «και φυσικά τα γεγονότα που επακολούθησαν μας δικαίωσαν πέρα για πέρα». Η Cyta, πρόσθεσε, δεν έπρεπε να υπερβεί τα ποσά που καθόριζε η Επιτροπή Οικονομικών της βουλής για αποδεσμεύσεις.

ΔΗΚΟ: Προειδοποιήσεις σε ημικρατικούς

Εξάλλου ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Αγγελίδης, ανέφερε ότι εξαιτίας της στάσης της Αρχής, η βουλή και η κυβέρνηση βρέθηκαν να έχουν διαφορετικές απόψεις. Συμπλήρωσε ότι «αυτό το δίλλημα δεν πρέπει να τίθεται, ιδιαίτερα για ημικρατικούς Οργανισμούς που κάπου ακούν το νομικό τους σύμβουλο, εσωτερικό ή ιδιωτικό και επιπλέον λαμβάνουν υπόψη και την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα».

Ταυτόχρονα διεμήνυσε σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς ότι έχουν εξουσίες μέχρι τα όρια που η νομοθετική εξουσία τους έδωσε και όχι σύμφυτες ή άλλου είδους εξουσίες που θεωρούν ότι μπορούν να ασκήσουν.

ΕΔΕΚ: Ζημιές από πλατφόρμα

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος επισήμανε ότι δεν πρέπει τα πάντα να βρίσκονται κάτω από κρατική διαχείριση και κρατικό έλεγχο. Την ίδια ώρα παρέθεσε στοιχεία και υπομνήματα της διεύθυνσης της Αρχής στα οποία αναφέρεται με σαφήνεια ότι «δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση ο οργανισμός να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, γιατί ακριβώς θα είναι ζημιογόνα».

Επικαλούμενος μελέτες εμπειρογνωμόνων της Cyta, υποστήριξε ότι εάν η Cyta εξασφάλιζε τη δεύτερη πλατφόρμα τα πρώτα εφτά χρόνια θα είχε ζημιά ύψους €6 εκ., ενώ άλλα €10,5 εκ. έχει ζημιά, είπε, από τη Cytavision.

Οικολόγοι : Μπούμερανγκ

Από πλευράς των Οικολόγων, ο Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι η εμπλοκή της Cyta στην ψηφιακή πλατφόρμα αποδείχτηκε μπούμερανγκ για τον ίδιο τον Οργανισμό, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία του πλειστηριασμού ήταν μια λάθος διαδικασία.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου