You are here

Αναμένουν νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών στο ΤΚΑ

23/06/2020 20:27

Σε αναμονή για την κατάθεση νομοσχεδίου εκ μέρους του υπουργείου εργασίας, το οποίο θα αφορά στη ρύθμιση οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις, εξακολουθεί να παραμένει η επιτροπή εργασίας, για να το προωθήσει προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό.

Το θέμα εξέτασε σήμερα η επιτροπή εργασίας ενώπιον της οποίας εκκρεμεί σχετική πρόταση νόμου βουλευτών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η οποία κατατέθηκε στη βουλή τον Νοέμβριο του 2018.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών νόμου, ώστε να καθορισθεί νέα περίοδος εντός της οποίας οφειλέτες ληξιπρόθεσμων εισφορών θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των εν λόγω οφειλών τους.

Εκ μέρους του υπουργείου εργασίας αναφέρθηκε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΚΑ, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός δεκαπέντε ημερών. 

Την επιτροπή φαίνεται να απασχολεί η ταχύτητα με την οποία μπορεί να προωθηθεί το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσει από την νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, κάτι το οποίο ενδεχομένως να πάρει αρκετό χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Ανδρέα Φακοντή, η επιτροπή ζήτησε από το υπουργείο όπως αποσταλεί άμεσα στην βουλή το νομοσχέδιο έτσι ώστε μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από τη νομική υπηρεσία, η επιτροπή να έχει ολοκληρώσει την εξέταση του, για να κατατεθεί στην ολομέλεια για ψήφιση το συντομότερο δυνατό.
 
Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι καθίσταται αναγκαία η ρύθμιση όσο ποτέ άλλοτε, λόγω των προβλημάτων της χρονιάς που διανύουμε και που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Σύμφωνα με σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη βουλή το 2016, οφειλέτες οι οποίοι επιθυμούσαν μπορούσαν να προβούν σε ρύθμιση της οφειλής τους, στη βάση ισόποσων μηνιαίων δόσεων, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τις 54 ενώ, το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα €25 για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα €500, στα €50 για οφειλές ύψους από €501-€1000 και στα €74 για οφειλές άνω των €1001.

 

Μ.Χ.