You are here

Κ. Ιωάννου: Ενδεχομένως να λειτουργήσουν νωρίτερα οι παραλίες

19/05/2020 11:35

Επικαλούμενος τα νέα δεδομένα και τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα οι παραλίες.

Ο υπουργός υγείας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, κληθείς να απαντήσει εάν θα ανοίξουν πιο νωρίς οι παραλίες είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις απόψεις των επιδημιολόγων κάποια μέτρα χαλάρωσης θα ξεκινήσουν πιο νωρίς χωρίς όμως να θέτουμε σε κίνδυνο ότι έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής».

Σημείωσε ότι ο αρχικός σχεδιασμός χαλάρωσης των μέτρων έγινε πριν ένα μήνα όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία ήταν πολύ διαφορετικά και τα κρούσματα αυξημένα.

Τόνισε επίσης ότι «η Κύπρος κατάφερε να έχει μια εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα λόγω του μεγάλου αριθμού εξετάσεων και τεστ που έχουμε κάνει οι οποίες ανέρχονται στις 100 χιλ. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια καλή εικόνα των δεδομένων».

Αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας τόνισε ότι «θα επιστρέψουμε μεν στο ρυθμό της ζωής μας αλλά στη βάση της νέας καθημερινότητας που επιβάλλει να συνεχίσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, τηρώντας την απόσταση μεταξύ μας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, το αντισηπτικό και τη μάσκα, αυτά θα πρέπει να μας γίνουν βίωμα. Αν εφαρμόζουμε αυτά τα απλά πρακτικά μέτρα τότε θα αποφύγουμε τον κίνδυνο έξαρσης του ιού και θα έχουμε μόνο σποραδικά κρούσματα όπως συμβαίνει και αυτή την στιγμή».

Πρόσθεσε ότι στις 21 Ιουνίου θα λειτουργήσουν οι πλείστες επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και δεν θα δημιουργείται συνωστισμός, εντούτοις ανέφερε ότι «δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα τα μπαρ όπου συναθροίζεται ο κόσμος δεν θα ανοίξουν παρά την απογοήτευση που επικρατεί. Θα λειτουργήσουν επίσης τα κομμωτήρια, κουρεία και αρχαιολογικοί χώροι ενώ τα Malls θα λειτουργήσουν στην τρίτη φάση στις 9 Ιουνίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου