You are here

Η εκκωφαντική σιωπή του Εθνικού Συμβουλίου

19/03/2012
 «Όταν ξέρεις πού βρίσκεσαι και πού πηγαίνεις, μπορείς να χαράξεις πορεία και να βρεις τρόπους να φτάσεις στον προορισμό σου».  Στον αντίποδα της παρατήρησης του Αβραάμ Λίνκολν, βρίσκεται η συμπεριφορά του Εθνικού Συμβουλίου.  Δεν είναι μόνο οι αντιπαραθέσεις που προκαλούν ανησυχία.  Εκείνο που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η εκκωφαντική σιωπή.  Τίποτα καινούργιο δεν έχει λεχθεί.  Δεν έγινε καμία ανάλυση νέων δεδομένων ούτε υπάρχει ένδειξη αντίληψης ευκαιριών.

 

Χρειαζόμαστε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που να σχεδιάζει πρωτοβουλίες, αντί να διαπληκτίζεται για την επόμενη αμυντική κίνηση.

 Λύση δεν διαφαίνεται και η Τουρκία παγώνει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ επί κυπριακής προεδρίας.  Πώς προετοιμάζουμε μελλοντικές ευκαιρίες; Πώς χρησιμοποιούμε την επιρροή που μας δίνει το γεγονός ότι 10% του φυσικού αερίου της ΕΕ μπορεί να προέλθει από τη χώρα μας;

Η Τουρκία έχει Σχέδιο Β.  Κατ’ ακρίβεια, εμμένει στο Σχέδιο Α από το βιβλίο του Νταβούτογλου.  Δηλαδή, μένει το κυπριακό ανοικτό για να υποβοηθείται η «επιθετική στρατηγική θάλασσας» της Τουρκίας και λύνονται προβλήματα των Τουρκοκυπρίων μέσω Τουρκίας.  Τυχόν προσάρτηση των κατεχομένων δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα διότι το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου προσδιορίζεται ως ευρωπαϊκό έδαφος από τη Συνθήκη Προσχώρησης.  Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή διοίκηση γίνεται σταδιακά αναπόσπαστο μέρος τουρκικών θεσμών.  Για την Τουρκία είναι όλα καλά: Το πρόβλημα παραμένει ανοικτό και τα κατεχόμενα εναρμονίζονται με την Τουρκία.

Η πολιτική της δικής μας κυβέρνησης αποδείχθηκε αδιέξοδη.  Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το αδιέξοδο «κεκτημένο των διαπραγματεύσεων» διαμορφώθηκε διαχρονικά από τα τετελεσμένα της εισβολής, την ισχυρή θέση της Τουρκίας και τις άτεγκτες θέσεις του Ραούφ Ντεκτάς.  Μετά από τριανταοκτώ χρόνια πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας.  Αυτό προϋποθέτει εις βάθος συστηματική ανάλυση.  Η «επανατοποθέτηση του κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής» στερείται βάθους.  Ήδη το ψήφισμα 3212 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχει θέσει το θέμα εισβολής και κατοχής (παρ. 2).  Ταυτόχρονα, ζητά από τις δύο κοινότητες να συζητήσουν «επί ίσοις όροις» το Σύνταγμα της χώρας (παρ. 3 και 4).  Πώς εννοούν λοιπόν την επανατοποθέτηση; Να επιστρέψουμε στον ΟΗΕ για να μείνει μόνο η παράγραφος 2 του ψηφίσματος; Να παραμείνουν οι ευθύνες της άλλης πλευράς και να απαλλαγούμε εμείς των υποχρεώσεών μας; Ενδιαφέρουσα πρόταση χωρίς προοπτικές επιτυχίας, εξ ου και η σιωπή του Εθνικού Συμβουλίου.

Τα μεγάλα εθνικά θέματα οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε με αντίληψη του ιστορικού τους βάθους.  Αντί να προσεγγίζουμε το κυπριακό ως πρόβλημα προς άμεση επίλυση υπό δυσμενείς συνθήκες, μήπως ήρθε η ώρα να χαράξουμε πορεία λύσης που να προετοιμάζει καλύτερες συνθήκες; Η Τουρκία προτιμά λύση υπό όρους που δεν είναι αποδεκτοί για εμάς.  Η δική μας πλευρά προσβλέπει σε λύση υπό καλύτερες συνθήκες, χωρίς όμως να τις προσδιορίζουμε και να τις επιδιώκουμε ενεργά.  Ως αποτέλεσμα,το κάθε σχέδιο λύσης είναι χειρότερο από το προηγούμενο.  Γιατί; Διότι οι συνθήκες δεν βελτιώνονται αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες.  Αφήνοντας τις πρωτοβουλίες σε άλλους, εκείνοι διαμορφώνουν το περιβάλλον και οι συνθήκες χειροτερεύουν.

Το δικό μας Σχέδιο Β πρέπει να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη που ανοίγουν ευκαιρίες βελτίωσης των συνθηκών.  Το ευρωπαϊκό κεκτημένο προσφέρει εργαλεία για αναδιαμόρφωση του «κεκτημένου των διαπραγματεύσεων».  Πρέπει όμως να σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες που να προωθούν τα συμφέροντά μας εναρμονίζοντάς τα με ευρωπαϊκές πολιτικές.  Να αξιοποιούμε, δηλαδή, τα θεσμικά πλαίσια της Ένωσης με συγκροτημένη στρατηγική που να οδηγεί προς τις δικές μας επιδιώξεις.  Τι να επιδιώξουμε; Να είναι Ευρώπη και όχι Τουρκία το κατεχόμενο μέρος της χώρας μας.  Έτσι θα προετοιμάσουμε καλύτερες συνθήκες επίλυσης.

 Η στρατηγική μας μπορεί να βασιστεί στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για επιστροφή της Αμμοχώστου και αποχώρηση στρατευμάτων, και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξομάλυνση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας και διευκόλυνση των τουρκοκυπρίων.  Με άλλα λόγια, δεν προωθούμε κυπριακή ατζέντα αλλά την εφαρμογή αποφάσεων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.  Δεν χρησιμοποιούμε πολλά μικρά βέτο για να λύνουμε πολλά μικρά προβλήματα χωρίς τελικά να λύνουμε κανένα.  Η πυρηνική επιλογή του βέτο στρέφεται προς ένα και μεγάλο στόχο: Την εφαρμογή αποφάσεων ευρωπαϊκών οργάνων.  Την επανατοποθέτηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκές βάσεις που οδηγεί στην προετοιμασία ευνοϊκότερων συνθηκών.

 Πώς παίρνουμεπρωτοβουλίες στην ΕΕ αντί να αφήνουμε τις πρωτοβουλίες στην Τουρκία; Χρειαζόμαστε θεσμούς για την παραγωγή εναλλακτικών πολιτικών με προοπτικές επιτυχίας.  Δηλαδή, ένα θεσμοθετημένο και ορθά δομημένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Θεσμοθετημένο σημαίνει, να δημιουργηθεί δια νόμου.  Ορθά δομημένο σημαίνει, να εκπροσωπεί τους Ελληνοκύπριους (μας αρέσει ή όχι εκπροσωπούμαστε από τα κόμματα), να σέβεται τις συνταγματικές αρμοδιότητες του Προέδρου, να λαμβάνει υπόψη το πολιτικό εκτόπισμα των εκπροσώπων καθιστώντας τους υπεύθυνους.  Θα μπορούσε να ακούει τις απόψεις άλλων σημαντικών θεσμών.  Διερωτηθήκαμε ότι ίσως είναι καιρός να ακουστούν και οι άλλες κοινότητες της χώρας;

 Το Συμβούλιο χρειάζεται μηχανισμούς πολιτικής ανάλυσης από επιστημονικό δυναμικό διεθνούς εμβέλειας.  Απαιτείται συστηματική προεργασία για να σχεδιάζουμε εναλλακτικές επιλογές στη βάση ευκαιριών που δημιουργούνται από τις ενέργειες του αντιπάλου, ή εμφανίζονται αυτοφυώς στο δυναμικό περιβάλλον, ή τις προκαλούμε με δικές μας πρωτοβουλίες.

 Χρειαζόμαστε όμως κάτι ακόμη.  Ηγεσία που να ορθώσει ηθικό ανάστημα μπροστά στους Ευρωπαίους ηγέτες, να μιλήσει στα κοινοβούλια των λαών της Ευρώπης και να πείσει ότι σε αυτό το νησί ένας υπερήφανος λαός αγωνίζεται για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.  Όχι για να λύσει τεχνικά προβλήματα ποσοστών στάθμισης ψήφου και αριθμού εποίκων.  Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ αποτελεί την ευκαιρία μας για ηθική ηγεσία –moral leadership.  Βεβαίως να μην χρησιμοποιήσουμε την προεδρία για να προωθήσουμε κυπριακή ατζέντα.  Μπορούμε όμως να προωθούμε ευρωπαϊκά ιδεώδη που μας ευνοούν.  Αντί αυτού επίσημα χείλη θέτουν στόχο απλά όπως «είναι στην ώρα τους τα αυτοκίνητα των Ευρωπαίων υπουργών» ή «να πάρουν δείγμα κυπριακής κουζίνας».  Αν θέλουμε να έχουμε επιρροή να συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνη Ευρωπαϊκή χώρα, όχι ως φιλόξενο τουριστικό γραφείο.

 Στην παρακαταθήκη «μακροχρόνιος θα είναι ο αγών», πρέπει να δώσουμε σύγχρονο νόημα σχεδιάζοντας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.  Διαφορετικά, αυτοσχεδιάζουμε με αναχρονιστικές νοοτροπίες, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα και καταλήγουμε στις κοκορομαχίες ενός γουμά.  Και στην Ευρώπη κανείς δεν μας ακούει. Σίγουρα μπορούμε καλύτερα.

 [Από το βιβλίο του συγγραφέα Δημιουργική Κύπρος. Πολιτική μεταρρύθμιση για την Κύπρο του 21ου αιώνα, Αθήνα: ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, υπό έκδοση.]

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών.
34 σχόλια
ΕΕ on 19/03/2012
Πολύ καλό το άρθρο του κ. Ζένιου. Αναδεικνύει τη γύμνια της σημερινής πολιτικής.

Τα περί moral leadership είναι όμως ουτοπικά. Μακάρι να καταφέρουμε να βγάλουμε την προεδρία χωρίς να γίνουμε ρεζίλι.
fan on 19/03/2012
pote kykloforei to biblio sas? tha einai basismeno se dimosies omilies ktl?
κώστας on 19/03/2012
Πολύ καλή αυτή η επισήμανση:

"Βεβαίως να μην χρησιμοποιήσουμε την προεδρία για να προωθήσουμε κυπριακή ατζέντα. Μπορούμε όμως να προωθούμε ευρωπαϊκά ιδεώδη που μας ευνοούν."
Soto on 19/03/2012
Παραδοξως συμφωνω με το αρθρο κυριε καθηγητα.Ενα ερωτημα που αβιαστα προκυπτει, ειναι γιατι δεν εγινε τοσα χρονια θεσμοθετηση του εθνικου συμβουλιου? Μηπως επειδη ολοι (πολιτικα κομματα) βολευονται με τον τροπο λειτουργειας του? Οι "μικροι" νοιωθουν ισοτιμοι εφ'οσον δεν μπαινει ζητημα ψηφοφοριας ποτε, εκπροσωπουνται με ιδιο αριθμο αντιπροσωπων και οι "μεγαλοι" κλωθουν οποτε και οπως θελουν , συμφωνουν διαφωνοντας η διαφωνουν συμφωνοντας και το δουλεμα παει συννεφο. Οπως και να το κανουμε 38 χρονια ειναι πολλα, για να μη το ειχαν σκεφτει.
ASEMASMORE on 21/03/2012
Διαφωνω! Θεσμοθετημενο σωμα χαραξης εθνικης πολιτικης υπαρχει. Η βουλη.
Δεν θα εξυπηρετησει τιποτα, παρα μονο εδραιωση της ολγαρχιας στην Κυπρο.
Soto on 21/03/2012
Απο ποτε η βουλη εγινε σωμα χαραξης εθνικης πολιτικης????
Επειδη κανουν 3 συνεδριασεις το χρονο καταδικης εισβολης,πραξικοπηματος και ψευδοκρατους?? Ουτως η αλλως η οποια εθνικη πολιτικη (που δεν υπαρχει) εφαρμοζεται η ακολουθειται απο την εκαστοτε εκτελεστικη εξουσια.
Σταύρος Α. Ζένιος on 19/03/2012
@fan. Το βιβιλίο θα είναι σύντομα σε ηλεκτρονική μορφή εδώ www.fbrh.net/zenios. Μπορείς να δείς τα περιεχόμενα.

Δεν είναι συλλογή από δημόσιες ομιλίες, είναι ολοκληρωμένο βιβλίο για την πολιτική κατάσταση της χώρας, την οικονομία, το περιβάλλον, την ενέργεια, το κράτος και το κυπριακό πρόβλημα. Με συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα και τις αξίες.

Ανάλυση δεδομένων + οι μεγάλες ιδέες της εποχής = συμπεράσματα για το μέλλον.
Aimilia on 19/03/2012
Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας. Συμφωνώ απόλυτα.
Παρατηρητής on 19/03/2012
K.Ζένιο,

θα ήθελα να σχολιάσω κάποιες από τις επισημάνσεις σας, με τις οποιες γενικά συμφωνω έχοντας όμως κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία.

1.Λέτε: Η «επανατοποθέτηση του κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής» στερείται βάθους".

Συμφωνώ σε αυτό απόλυτα, αυτό αποτελεί ένα τετριμένο, ανευ ουσίας "πατριωτικό" σύνθημα για να καλύψει την γύμνια εκείνων που ουσιαστικά δεν έχουν να προτείνουν τίποτα που να μπορεί ρεαλιστικά να σπάσει το αδιέξοδο στο κυπριακό. Το μόνο που επιτυγχάνει το σύνθημα αυτό είναι τη διαιώνιση της κατοχής.

2.Λέτε: "Τα μεγάλα εθνικά θέματα οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε με αντίληψη του ιστορικού τους βάθους. Αντί να προσεγγίζουμε το κυπριακό ως πρόβλημα προς άμεση επίλυση υπό δυσμενείς συνθήκες, μήπως ήρθε η ώρα να χαράξουμε πορεία λύσης που να προετοιμάζει καλύτερες συνθήκες; ....το κάθε σχέδιο λύσης είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Γιατί; Διότι οι συνθήκες δεν βελτιώνονται αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες. Αφήνοντας τις πρωτοβουλίες σε άλλους, εκείνοι διαμορφώνουν το περιβάλλον και οι συνθήκες χειροτερεύουν."

Σίγουρα συμφωνώ με το ότι κάθε νέο σχέδιο λύσης είναι χειρότερο από το προηγουμένο. Όμως δυστυχώς η εξήγηση που δίνετε αν και ορθή, δεν είναι επαρκής. Δεν είναι μόνο η έλλειψη πρωτοβουλιών που φταίει(και πρωτοβουλίες που να λαμβάνονται υπόψη από τους διεθνείς παίκτες στο κυπριακό μπορούν να γίνονται από ένα πρόεδρο που ασκεί σοβαρή (ευρωπαική) εξωτερική πολιτική και που χαίρει διεθνούς αξιοπιστείας), φταίει και ο ίδιος ο παράγοντας χρόνος ο οποίος αναπόφευκτα και φυσιολογικά δημιουργεί νέα τετελεσμένα εις βάρος της πλευράς μας: νέους έποικους, περαιτέρω εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών, περαιτέρω τουρκοποίηση, όλα αυτά γίνονται ολοένα και πιο δύσκολο να ανατραπούν. Και αυτό με φέρνει στο "βάθος χρόνου" για το οποίο μιλάτε και το οποίο παραπέμπει στο άλλο παλιό ολέθριο σύνθημα του "μακροχρόνιου αγώνα" με το οποίο δεν συμφωνω: δεν υπάρχει δυστυχώς για την ε/κ πλευρά η πολυτέλεια για "βάθος χρόνου". Βάθος χρόνου θα είναι μόνο η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Το κυπριακό πρόβλημα χρειάζεται ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση, τα τετελεσμένα επί του εδάφους τρέχουν, η αναγνώριση της "ΤΔΒΚ" δεν θα αργήσει τόσο όσο νομίζουν ορισμένοι, οι ε/κ πρόσφυγες πεθαίνουν λόγω ηλικίας κλπ. Δεν λέω ότι μπορούμε να αποδεκτούμε την όποια λύση. Μπορούμε ίσως ακόμα να πετύχουμε καλή λύση η οποία εξελικτικά και με τα χρόνια να γίνεται καλύτερη στα πλαίσια της ΕΕ. Πως? με ένα σοβαρό πρόεδρο, ένα σοβαρό σύγχρονο ευρωπαίο πολιτικό ο οποίος να έχει ΗΔΗ αξιοπιστεία στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο (δεν έχουμε χρόνο όσον αφορά το κυπριακό να περιμένουμε από κάποιον να αποκτήσει αυτή την αξιοπιστεία, αυτό παίρνει χρόνια και δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια για πειράματα), και που να μπορεί να πάρει ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες που θα φέρουν σε ΣΥΝΤΟΜΟ ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ την ε/κ πλευρά δέκα βήματα μπροστά από την τουρκική πλευρά. Αυτός ο πολιτικός υπάρχει και ευτυχώς για την Κύπρο είναι ήδη από το περασμένο Σάββατο και επίσημα υποψήφιος.

ΥΓ:Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την οικονομία:ΑΜΕΣΟΣ χειρισμός για επαναφορά της οικονομίας το συντομότερο δυνατόν - και όχι σε βάθος χρόνου(εκεί μόνο η χρεοκοπεία μας περιμένει)- σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Επιλήσμων on 19/03/2012
Αγαπητέ Παρατηρητή, Γιά οικονομολόγος που είστε, πολύ αξιόλογη η πολιτική ανάλυση που έχετε κάνει.
Συμφωνώ και εγώ μαζί σας, και τον κ. Ζένιο, γιά την γελοιότητα του συνθήματος της επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. (Ο χαρακτηρισμός είναι δικός μου).

Διαφωνώ στο σημείο που λέτε ότι ο παράγοντας χρόνος δημιουργεί νέα τετελεσμένα εις βάρος της πλευράς μας. Ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος και των δύο πλευρών, τόσο των ε/κ όσο και των τ/κ. Και αυτό αποβαίνει εις βάρος της λύσης του κυπριακού. Έχετε την εντύπωση ότι οι πλείστοι ε/κ που τώρα εκμεταλλεύονται τ/κ περιουσίες θα τις επιστρέψουν όταν χρειαστεί?

Διαφωνώ και στο πρόσωπο που μας προτείνετε ότι πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος μας που θα πετύχει λύση του κυπριακού.
Δυστυχώς, η δική μου εκτίμηση και πρόβλεψη, χωρίς να χρειάζομαι κρυστάλλινη σφαίρα, είναι ότι Πρόεδρος με την στήριξη του ενδιάμεσου χώρου, είναι αδύνατον να πετύχει λύση του κυπριακού.
Μόνο με την συνεργασία των 2 μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων είναι δυνατό να λυθεί το κυπριακόν.
Και ναί, πράγματι, αυτός ο πολιτικός υπάρχει, και από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται εκτός Υπουργικού Συμβουλίου. Να του ευχόμαστεν ταχείαν ανάρρωση.
Παρατηρητής on 20/03/2012
Αγαπητέ Επιλήσμων,

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου και χαίρομαι που στην ουσία όσον αφορά τους χεισισμούς του κυπριακού φαίνεται να συμφωνούμε.

Θα επιμείνω όμως στο σημείο ότι ο παράγοντας χρόνου τρέχει συντριπτικά εις βάρος της ε/κ πλευράς και υπέρ της τουρκικής. Χωρίς να διαφωνώ ποσώς βέβαια με αυτό που λές για τους εκμεταλευτές (νομίμως ή και παρανόμως) των τκ περιουσιών.

Η τουρκική πλευρά κερδίζει ασφαλώς πολύ περισσότερα από την παγείωση της κατοχής από όσα κάποιοι στην Ε/Κ πλευρά. Και όταν λέω τουρκική πλευρά δεν είμαι αφελής για να θεωρώ τουρκική πλευρά την μειοψηφία κάποιων τ/κ που είτε όντως θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας ως κατοχή είτε όπως αφελώς ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ θέλουν επανένωση της Κύπρου με την ίδια ακριβώς έννοια που θέλουμε και εμείς. Πρώτον αν υπάρχουν τέτοιοι Τ/Κ είναι μειοψηφία και δεύτερον δεν μπορεί κανείς αυθαίρετα στην ε/κ πλευρά να μιλά εκ μέρους του όποιου τ/κ.

Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα στο κυπριακό. Ούτε τα εθνικιστικά συνθήματα του λεγόμενου "κέντρου" και της άκρας δεξιάς οδηγούν σε οποιοδήποτε διέξοδο, ούτε ο εθνικός αποχρωματισμός και οι αφελέστατες επαναπροσεγγιστικές αυταπάτες της αριστεράς. Επί Τάσσου συνομιλούσαμε με την Τουρκία με τα συνθήματα των πρώτων και επί Χριστόφια με τα συνθήματα των δεύτερων. Η κατάληξη η ίδια.

Μόνο με αλλάγή τακτικής μπορεί να βρεθεί διέξοδος.Πρώτον απέναντι μας βρίσκεται μια τ/κ κοινότητα που είτε μας αρέσει είτε όχι δεν υιοθετεί τις ίδιες παραμέτρους λύσης με μας και μαζί της βρίσκεται στα κατεχόμενα μια μεγαλύτερη πληθυσμιακά κοινότητα από την ίδια την τουρκία. Έχουμε απέναντι μας την ίδια την Τουρκία δηλαδή. Τα τελευταία 5 χρόννια με την εμμονή του προέδρου σε "κυπριακής" ιδιοκτησίας συνομιλίες έχουμε από την μια τη "διπλωματία" των φωστήρων του ΑΚΕΛ και από την άλλη την πανίσχυρη τουρκική διπλωματία και ο κ.Χριστόφιας χαίρεται πως έχει ...κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες και κάποιοι αφελείς πιστεύουν αυτές τις ανοησίες. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι τραγικό και είναι εκεί και το βλέπουμε...

Αν υπάρχει επομένως ακόμα χρόνος για διορθωτικές κινήσεις επιβάλλεται η ε/κ πλευρά να απεξαρτηθεί από την πολιτική αυτή, και να γίνει διεύρυνση των συνομιλιών με εμπλοκή της ΕΕ, της Ελλάδας της επίσημης Τουρκίας(πέραν δηλ. της ανεπίσημης Τουρκίας που είναι η τ/κ ηγεσία) και εγώ προσωπικά λέω και των Ηνωμένων Πολιτειών αν τα καταφέρουμε (αυστηρά προσωπική μου θέση για να εξηγούμαι) οι οποίες όταν είχαμε αξιόπιστη πολιτική (επί Κληρίδη-Σημίτη) κινήθηκαν σαφώς υπέρ μας και επέβαλαν στην ΕΕ να αποδεκτεί την ένταξη της Κύπρου ακόμη και χωρίς λύση(σε αντίθεση με την Αγγλία η οποία διαχρονικά στέκεται εναντίον μας αλλά και αυτό με σωστή πολιτική μπορεί να αλλάξει).

Θα πρέπει όμως αγαπητέ επιλήσμων για να πετύχουν αυτά να υπάρχει και ο κατάλληλος ηγέτης. Που να είναι στην πράξη απαλλαγμένος και από τα αναχρονιστικά συνθήματα της άκρας δεξιάς και του "κέντρου" αλλά και της αριστεράς. Η προσωπικότητα η οποία τα διαθέτει όλα αυτά την στιγμή αυτή είναι πιστεύω μόνο μία.

Θα χαιρόμουν όμως πολύ να μου έλεγες που ακριβώς διαφωνείς με την προσωπικότητα αυτή και να το συζητήσουμε.

Για την συνεργασία που αναφέρεις, των δύο μεγάλων κομμάτων για να λυθεί το κυπριακό, ναι θεωρητικά δεν θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει. Δυστυχώς όμως το ΑΚΕΛ απέδειξε πως δεν είναι ώριμο για κάτι τέτοιο. Σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ κυβερνά ακόμα η πλέον αναχρονιστική πτέρυγα, δεν κυβερνά ο Κίκης Καζαμίας. Και έπειτα δεν είναι μόνο το κυπριακό είναι και η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και ένα σωρό άλλα θεματα με τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ φιλελευθερισμού/δημοκρατικής κουλτούρας από τη μια και παλαιοκομμουνιστικής νοοτροπίας/ αυταρχισμού από την άλλη.
Επιλήσμων on 21/03/2012
Αγαπητέ Παρατηρητή,
Συμφωνώ. Όταν έλεγα ότι ο παράγοντας χρόνου και το status quo ενεργεί εις βάρος και των 2 πλευρών, δεν έβαλα ποσοστά.
Είναι εμφανές ότι η δική μας πλευρά χάνει και θα χάσει τα περισσότερα. Και ενώ εις βάθος χρόνου αυτά (τα οφέλη και τα διαφυγόντα κέρδη - non monetary) που θα χάσει η τ/κ πλευρά (και όχι αναγκαστικά κοινότητα) θα τα ανακτήσει και εις το πολλαπλάσιον, για τους ε/κ η κατάσταση θα είναι τραγική.
Κάποιος μου είπε ότι όταν μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν πάει καλά για 3-4 γύρους, αλλάζουν προπονητή, και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, οι οπαδοί
στέλουν σπίτι τους και την Διεύθυνση. Το Κυπριακό πάει (εδώ και δεκαετίες) από το κακό στο χειρότερο. Και όμως διατηρούμεν τους ίδιους προπονητές και Διεύθυνση, απλώς τους ανακυκλώνουμε (μέχρι το τέλος του βιολογικού τους κύκλου).
Γιά τον ηγέτη/προσωπικότητα που συστήνεις, η διαφωνία μου είναι γενική και αφορά όλους όσους χρησιμοποιούν τις κλασσικές ιδεολογίες στον τρόπο σκέψης και δράσης τους.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος, διαθέτει και μιάν εκρηκτική ιδιοσυγκρασία, που πιθανό να μην συνάδει με την ζητούμενη ενότητα. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος εάν όντως είναι απαλλαγμένος από τα αναχρονιστικά συνθήματα που αναφέρεις, ή εάν απλώς έχουν κάνει καλή δουλειά οι ειδικοί επί των δημοσίων σχέσεων.
Η εκλεξιμότητά του όμως είναι πραγματική, και σε περίπτωση εκλογής του, τότε ο απερχόμενος Διοικητής, αγαπητέ παρατηρητή, θα είναι και ο νέος Υπουργός Οικονομικών.
Επιλήσμων on 19/03/2012
Αγαπητέ κ. Ζένιο, είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφετε στο άρθρο σας, και είμαι σίγουρος ότι όλοι (ή σχεδόν όλοι) θα συμφωνούν μαζί σας. Η μόνη μου έγνοια είναι να μην έχει την μορφή της "νεκροψίας".
Όλα αυτά που λέτε, και αρκετά άλλα, έπρεπε να είχαν γίνει πριν χρόνια.
Να δείτε,όμως, ότι ούτε τώρα αλλά ούτε στο προβλεπτό μέλλον θα γίνουν.
αθηνα on 19/03/2012
Μα όταν ο μισός χρόνος των συνεδριών του Εθνικού Συμβουλίου,αναλώνεται σε μικρότητες του τύπου:Δεν σε ενημερώνω για το εθνικό θέμα,γιατί με λοιδωρείς καθημερινά,ή γιατί δεν με κατευοδώνεις και δεν έρχεσαι να με υποδεχθείς στο αεροδρόμιο,θα μείνει χρόνος για χάραξη στρατηγικής με βάθος κ.καθηγητή; Απλά μαζεύονται κάθε τόσο,για να βγάλει ο καθένας τα εσώψυχά του.
Takis Xenopoulos on 19/03/2012
Εγώ συμφωνώ απολύτως με το περιεχόμενο και τις επισημάνσεις του Κυρίου Στ.Α.Ζένιου. Δυστυχώς όμως εδώ στην Κύπρο, φαίνεται πως τα Κόμματα δυστυχώς δεν θέλου να αναλαμβάνου τις ευθύνες τους, παρά μόνο να αντιπολιτεύοντε κατά το δοκούν, με την εκάστοτε Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ΄όψιν των μόνο το πολιτικό τους συμφέρον δηλαδή τους Ψήφους, παρά της πατρίδας τους, για μια λύση σωστή βιώσιμη και λειτουργική. Αυτό ακριβώς συμβαίνει πάντα τα τελευταία 25 χρόνια, γι΄αυτό και δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα.

Νά γιατί συμφωνώ, επιτέλους ότι έφθασε η ώρα να ρυθμισθή και θεσμικά το Εθνικό Συμβούλιο και με εμπειρογνώμονες που θα συμβάλλουν μελετώντας τίς εκάστοτε πολιτικές συγκυρίες, αλλά και τα γεωπολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά, στρατηγικά συμφέροντα τόσο της περιοχής αλλά και της Ευρώπαικής Ένωσης που ως μέλη της να πρωτοστατούμε.
Αλλά για να γίνει ακριβώς αυτό απαιτείτε και απο τα Κόμματα να σέβονται, κατ'αρχάς το θεσμό του Προέδρου και να αναλαμβάνου και τις ευθύνες τους, ανάλογα και του εκτοπίσματος τους, αλλά και ο Πρόεδρος οφείλει να λαμβάνει τις αποφάσεις, λαμβάνοντας τους υπ' όψη αλλά ταυτόχρονα καθιστώντας τους και συνηπεύθυνους.
Andreas on 19/03/2012
Οπως το πες φιλε.ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ.
Εδω περα εχουμε και κομμα πρωτοτυπιας.Να διαφωνει με τον εαυτο του (!!!) και να εχει και απαιτησεις απο το εθνικο συμβουλιο.
Για παραδειγμα.Πριν το 2004 " την πατριδαν ουκ ελαττω" κτλ κτλ.
Το 2004 την πατριδα την παραδιδω ας ειναι και μιση διοτι μπα μπλα μπλα.
Και μετα το 2004 ξανα τσαρουχια και φουστανελλες.
Ε νομιζω εχει και ο κοσμς τις ευθυνες του.
Τουτο εχω να πω και τα κομματα βρισκουν και κάμνουν!!!!!!!!
αθηνα on 20/03/2012
Υποθέτω πως εννοείς το Συναγερμό.Ξεχνάς όμως ότι οι περισσότεροι υπουργοί της νυν κυβέρνησης,ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2004. Δικαίωμά τους,αλλά όταν κάνεις κριτική,ας μην είναι επιλεκτική.
Andreas on 20/03/2012
Δεν εχει σημασια.
Αυτο σε πείραξε ?
Ξερεις εσύ τι ψηφισε ο καθένας?
Εγω δεν το ξέρω.Εσυ πως το ξερεις?Εδηλωσαν το δημοσια?
Κουβεντες του καφενε με τον αθανατο "Κυπραιο" του στυλ εγω τα ξερω ουλλα αλλα ενηξερει στ αληθκεια τπτ?

Αντι να σε πειραξει οι μεταλλαξεις τουντων ανθρωπων , ΦΤΑΙΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΤΑΝΤΙ?
Αντι να δεις μηπως διας τους κι εσυ βημα να συνεχισουν τουντες αντιφασεις , φταιν σου οι αλλοι?(εξανακαμες το σε προηγουμενο ποστ σου)

Το τι ψηφισε ο καθενας δεν εχει σημασια μιας και η ψηφος στελεχων κομματων δεν ειναι μεγαλυτερου "βαρους" απ αυτο του απλου πολιτη.
Το θεμα ειναι το τι αποφαση επηραν τα κομματα και κυριως εαν υπάρχει συνεπεια στα πεπραγμενα τους για να μπορουν , απο ηθικης αποψης , να ομιλουν.
Ε ναι .Ο Συνεγερμος ειναι ΤΟ ΜΟΝΟ κομμα που δεν εχει ταυτοτητα σε κανενα θεμα και δη στο κυπριακο.
Δεν ξεχνω τπτ.Απλα πειραζει σε η πραγματικοτητα.
Θωρω τα πιο τραγικα και μετα αναφερω τα λιγοτερο.
Ετσι λαλει η λογικη

Υ.Γ. Νοιαζει σε το καταντημα του Ε.Σ. αλλα που το συναγερμο τζιαι περα.
Στην πραγματικοτητα δεν σε νοιαζει και σε συμβουλευκω να φταιει πρωτα τον εαυτο σου για τυχον λαθη και μετα τους αλλους
Αχ αθανατε Κυπραιε ...υποκριτη
αθηνα on 20/03/2012
Μα δε χρειάζεται να σου αναφέρω ονόματα,γιατί τα ξέρεις πολύ καλά.Εξάλλου οι ίδιοι το διατυμπάνιζαν. Αλλά θα έλειπες φαίνεται από την Κύπρο την περίοδο του δημοψηφίσματος.
Επίσης,η κριτική μου για το επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου,αφορά όλα τα κόμματα.Τόλμησε όμως και συ,να πεις και μιά ''καλή κουβέντα'' για τις ευθύνες της εκάστοτε κεφαλής αυτού του Σώματος,εκτός κι αν θεωρείς ότι είναι ανεύθυνος ο πρόεδρος.Κατά τα άλλα,προσπάθησε σε παρακαλώ να εκφράζεσαι με πιό κατανοητά Ελληνικά,για να μπορούμε να σε παρακολουθούμε.
Andreas on 20/03/2012
Μα ποιοι τα εδιατυμπανιζαν??
Εγω ενιξερω
Φοασαι να πεις παραπανω διοτι καταλαβεις το βαρος της ανεθυνοτητας του(μισου ως συνηθως) λόγου σου.Κουβεντες καφενειου...
Περα των 3-4 , καποιον αλλον εν ακουσα.Και μαλιστα μες τουντους 3-4 ηταν και του όχι.Αλλα εν νοιωθεις αντροπη?
Εβαλαν σε συνηγορο του συναγερμου?
ΛΑΛΩ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΗΘΕΣ η προσπαθεις να μεγαλωσεις το μεριδιο της αντροπης διοτι (ταχατες ) ξερεις οτι εσιει τζ αλλους που επραξαν το ιδιο.

Ομως εγω εννα μεινω στο δια ταυτα και οι στον καφενε.

ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ?
Το οτι εν ετη 2012 κομμα , ακομα, δεν εσιει στρατηγικη , πλανο , ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ συνεπεια δεν σε κοφτει?
Διοτι δεν αναφερτηκες προς ουλλα τα κομματα.Επιασες το κομματι που σε συνεφερε.Ουτε καν την κορωνιδα (που προφανως προαναφερα)


Εαν δεν σε κοφτει , γραμμενη εχεις και την χωρα σου.Εαν σε κοφτει θα το ελεες.
Προσωπικα πιστευκω νοιωθεις αβολα διοτι ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ τουντη ανευθυνοτητα και στοιχειωδη αυτοκριτικη δεν εμαθες να καμνεις.
Εφανη και στην περιπτωση του "ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΑ"

Ερωτηση
Εν απηυδησες ακομα να βλεπεις τουντο θεατρο?
Εν εβαρεθηκες εσυ να τους κουντας να συνεχιζουν να παιζουν τουντο θεατρο Εν 2012 ??
.Που εννα παει τουτη η κατασταση.
Το να χουμε 2 σχολες προσεγγισης αναθεμα
ΑΛΛΑ ΤΖΑΙ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΗ?

Λαλεις τον αλλον ανεθυνο.Θελεις να μιλησουμε για ανεθυνοτητα?
Ακομα και το θαρρος της γνωμης σου εν εσιεις.Μισες κουβεντες , μισα λογια ,καμουφλαρισμενη γνωμη γιατι εσιες την φωλια σου λερωμενη .Βολευτου με τουτα.
Απλα μεν εσιεις προβλημα αμαν σου λαλω πραγματικοτητες.Αν εχω αδικο πε μου.Δεκτο.
Αλλα αντιλογο εν ειχα ποττε μου που σενα.
Καταλαβω την δυσκολια της θεσης σου αλλα τζιαι συ ΕΣΙΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΛΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ.
Νταξει .
Εννεν αναγκη τοση υποκρισια...


Οσο για τα ελληνικα μου ,βεβαιως να το προσεξω , αλλα εν νομιζω να εισαι σε θεση να καμνεις σε αλλους παρατηρηση που την στιγμη που χρωστας ενα συγνωμη στον επιλησμονα για το οτι εν εγνωριζες επαρκως την ελληνικη και λαλεις του ψαξε στο διαδυκτιο σαμπως και μοιαζει με κατι πεπερασμενο και ευκολο ευρετηριο.
αθηνα on 22/03/2012
Απολογούμαι για τη καθυστερημένη απάντηση,αλλά λίγο η δουλειά και λίγο η λογοκρισία ,δεν με άφησαν να ανταποκριθώ άμεσα.Πραγματικά έχω πεισθεί όμως,με τα ατράνταχτα επιχειρήματά σου,οπότε δεν έχω λόγια να πω.Επίσης με έχει καλύψει πλήρως η χθεσινή διάσκεψη τύπου του προέδρου,οπότε μετά τη δραματική έκκληση των ξένων ηγετών ότι δεν μπορούν να φανταστούν τη Κύπρο χωρίς πρόεδρο το Χριστόφια,τι να πω εγώ η καημένη.
Andreas on 23/03/2012
Αγαπητη κ. Αθηνα
Ασχετως αν η απαντηση ηταν βραχεια , δεν θα σταματησω ν αναφέρω τα θέματα που μ απασχολουν που κυριως εστιαζεται στην απουσία σκέψης στο μέσο κυπραιο ,και δη σε σενα ,και την εύκολη του ροπη στο λαικισμο και μεσα σε τουτα πηγαζουν πάμπολλα προβλήματα που επισημαίνει και ο καθηγητης ο κ. Ζένιος.
Θα γινω δε δεικτικος μπας τζιαι φιλοτιμηθεις και απαντήσεις.

1ο.Βεβαιως και σε επεισα με τα επιχειρήματα μου μιας και δεν απαντησες σε κανενα θεμα επι της ουσίας.Ατρανταχτα επιχειρηματα δεν ειναι .Αν ειχες σοβαρο αντιλογο μια χαρα θα εμπορουσες να τ αντικρουσεις(με καποια λογικη βεβαια ).


2ο.Παρουσιάζεις την ίδια ακριβως παθογενεια πολλακις.
Δεν σε κοφτει το καλο της χωρας σου , δεν σε κοφτει να κρινεις τα γεγονοτα,δεν σε κοφτει να σκεφτεσαι , δεν σε κοφτει να συγκρινεις , μονο το κομμα σου ναν καλα και άγιος ο ΘΕΟΣ.
Εξηγουμαι.
Απ ολη την συνεντευξη του προέδρου έπιασες μονο το γεγονος που ηταν ελλασσονος σημασιας(ανευ ουσιαστικου περιεχομενου) και το παραθέτεις .Οπως δλδ εκαμασιν ουλλοι οι πολιτικαντηδες που δεν εθελησαν να σχολιασουν την ουσια των γεγονοτων.
Εμίλησε για Δεσμεύσεις απο προηγουμενες κυβερνησεις, για σ-300 , για σχέδια ανναν, ιδεες γκάλι , για λεονταρισμους κτλ.
ΕΡΩΤΗΣΗ. ΕΣΙΕΙ ΑΔΙΚΟ?ΕΣΙΕΙ ΛΑΘΟΣ?ΛΑΛΕΙ ΨΕΜΑΤΑ?
Aν ναι που???
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝ ΕΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ .ΚΑΝΕΝΑΣ.

Το ιδιο και συ.Μιμησαι τους τελεια.
Αρα μεν ριφκεις το φταιξιμο σε αλλους.
ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΟΜΟΙΑ ΤΟΥΣ.
Για αλλους βλέπουμε.
Εγω λαλω αντροπη.Ελπιζω να το καταλάβεις και συ.Απουσια σκεψης = πεθαμενος.Αν θελεις συνεχισε ετσι.Μεν εσιεις προβλημα ομως αμα σου το λαλουν.

Υ.Γ. Τωρα καταλαβω και τα ασυνάρτητα σχολια σου παρελθοντικων αναρτησεων σε τουντο μπλογκ.
αθηνα on 24/03/2012
Aγαπητέ Ανδρέα,είπα να μη σηκώσω το γάντι,αλλά η πρόκληση είναι αφόρητη.Ελπίζω αυτή τη φορά,να μη λογοκριθώ απο τον moderator.Κατ'αρχήν,και επειδή έχεις θίξει και την ορθογραφία μου,μάθε ότι το 'δηκτικός' γράφεται με 'η' και όχι με 'ει',αλλά και ότι οι αναρτήσεις είναι 'παρελθούσες' και όχι 'παρελθοντικές'.Παρεμπιπτόντως να σου επισημάνω πως τον Επιλήσμονα τον σέβομαι,τόσο για την ευρυμάθειά του,όσο και για το mentality του.Τώρα,επι της ουσίας.Σε βολεύει αφάνταστα να υποβιβάζεις σε 'ήσσονος σημασίας',την άστοχη κουβέντα του προέδρου για την αδυναμία των ξένων να φανταστούν τη Κύπρο χωρίς τον ίδιο στην προεδρία.Αυτό είναι ίδιον μεγαλομανίας και έλλειψης δημοκρατικότητας.Θα φαινόσουν τίμιος όπως τη γυναίκα του Καίσαρα,αν παραδεχόσουν έστω και μιά φορά την προεδρική γκάφα.Σχετικά με τους S-300,και επειδή νομίζετε ότι αυτή τη φορά παίζετε 'εντός έδρας',δεν έχω καμμία αναστολή να χαρακτηρίσω το όλο θέμα,σαν ένα απο τα μεγάλα λάθη του Κληρίδη.Ελα όμως που 'λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο'[βλέπε Σημίτης].Οταν μπροστά στις απειλές της Αγκυρας,ο Σημίτης ακύρωσε το ενιαίο αμυντικό δόγμα του Παπανδρέου,που επέβαλλε την απόκτηση αυτού του οπλικού συστήματος,ο Κληρίδης έμεινε ξεκρέμαστος στην επιθετικότητα της Τουρκίας.Αλλά το να προσπαθείτε να παραλληλίσετε αυτή τη γκάφα,με το Μαρί,που ήταν μιά εθνική τραγωδία,για το χατήρι του αδελφού Ασσαντ[δεν είναι έτσι που τον αποκάλεσε ο πρόεδρος;],ε νομίζω ότι αυτό πάει πολύ.
Andreas on 26/03/2012
Καλοδεχούμενες οι παρατηρήσεις και σ ευχαριστώ.
Παρεπιπτόντως εμμένεις σε ένα , χαρακτηριζομενο απο εμένα , ελάσσονος σημασίας ζήτημα , και δεν μου δικαιολογείς για ποιο λόγο αποτελεί μείζων ζήτημα.Εγω εδικαιολόγησα σου.Είπα οτι δεν έχει σχέση με την ουσία ΔΛΔ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΣΗ ΜΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕΙ Ο ΝΥΝ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΤΛ.
Επιτέλους απάντα και σε ένα θέμα



Επίσης...
Έμεινες στους σ-300.Αν ηταν για λάθη κτλ μες τζιντη δεκαετία εν θα τέλειωνα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΣΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ.
Ξανακοιταξε σε παρακαλω ειτε την ομιλία του ,είτε την προηγούμενη ανάρτηση μου και σχολιασε την πληθωρα σημαντικων θεμάτων που έχουν αναφερθεί απο τον ίδιο.
Δεν έχεις σχολιάσει απολύτως τπτ.

Υ.Γ. Δεν έχω κάμει ΚΑΝΕΝΑ παραλληλισμος Μαρί κτλ .Αντιθέτως παρατηρω μια εμμονή σου στο να πετασσεσαι απο το ένα θέμα στο άλλο χωρις συνοχή .ΠΟΥ ΚΟΛΛΑ ΤΟ ΜΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ?
Για να ειμαι ειλικρινης αν ηταν να πω κατι πιο σκανδαλώδες θα ήταν ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 74 οπου ο εκπρόσωπος του συναγερμου εκοροιδευε την επιτροπη μπλα μπλα μπλα.
Αφηστην ομως την κασέττα και αφοσιώθου να δωσεις απαντησεις σε θέματα που για πολλοστη φορα αποφευγεις να απαντήσεις
αθηνα on 26/03/2012
Τώρα το ποιοί χρησιμοποιούν κασέττες και ξύλινο λόγο,είναι 'ηλίου φαεινότερον'.Λοιπόν,κατά πόσον είναι μείζον[και όχι μείζων,όπως έγραψες],το κάθε ζήτημα που θίγω,είναι θέμα υποκειμένικό.Απλά,όταν δεν μας βολεύει το υποβαθμίζουμε,και όταν μας βολεύει το κάνουμε παντιέρα.Με κριτικάρεις ότι πηδώ απο το ένα θέμα στο άλλο.Μα δεν είστε εσύ και ο πρόεδρος που το θίξατε,σαν ένα απο τα λάθη του Κληρίδη; Δικαίωμά μου να το συγκρίνω με ότι θέλω,με την άδειά σου βέβαια.Αλλά εκείνο που πραγματικά με εντυπωσίασε με τη δημοσιογραφική διάσκεψη του προέδρου,και το επαναλαμβάνεις[σαν κασέττα και συ],είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια να τα φορτώσουμε όλα στους πρώην.Μα δεν είναι αυτός που αυτοπροσδιοριζόταν σαν πρόεδρος λύσης; Ε λοιπόν διαφαίνεται στον ορίζοντα το πρώτο εμφανές αποτέλεσμα της ευφυούς διαχείρισης του Κυπριακού.Το άνοιγμα των Βαρωσίων.Με μια 'μικρή' λεπτομέρεια,υπο τουρκική διοίκηση.
Andreas on 26/03/2012
Για μία ακομα φορά ΔΕΝ εχεις απαντήσει σε τπτ.ΤΠΤ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Ενα συνονθύλευμα γεγονότων ελάσσονος σημασίας που αποφεύγεις συστηματικα να πεις και γιατι τ αναφέρεις μόνο τούτα παρά τις πάμπολλες εκκλησεις μου για τεκμηριωση.
Οτι θυμασαι γραφεις τα.
Οτι σε βολεύκει αναφέρεσαι.
Ουτε ΚΑΝ ΣΕ ΚΟΦΤΕΙ Η ΑΛΗΘΚΕΙΑ.
Εγω είπα σου γιατι καποια γεγονοτα εν μείζονα που καποια άλλα.
Είπα σου δε, για ποιο λόγο εν πιο σημαντικα που κάποια άλλα.
Εσύ ...κουβέντα.Την ιδα κασεττα να παίζει.

Ξαναλαλω σου για πολλοστη φορα.Σχολίασε ΟΛΑ τα γεγονότα που ανάφερε ο πρόεδρος στην ομιλία τους τζιαι όι τουτα που σε βολεύκουν.

ΕΝ ΑΛΗΘΚΕΙΑ?ΕΝ ΨΕΜΑΤΑ?
Τοση εθελοτυφλία?
Εν μας κόφτει η χωρα μας παρα μονο το κόμμα μας?
ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΚΕΨΗ.
ΣΚΕΨΗ = ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ.

Άρχισε αν είναι απο τώρα.
Ελπίζω... μακάρι....ίσως!!
Αμαν δεν μπορεις ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.
Εξ ου και οι γενικως μισες κουβέντες που συνήθως παραθέτεις , επιφωνηματα χαρας αμα συμφωνεις σε κατι κτλ απλα διοτι ΔΕΝ Σ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Τουλάχιστον εφανηκς ξεκαθαρα ο σκοπός σου.
Παρ ολ αυτα εγω ενθαρρύνω σε να καμεις μια αρχη (επιτελους ) να δουμε τι πάει λαθος και ποιος έχει δίκαιο.


Υ.Γ. Απολογουμαι για τα οποια ορθογραφικα αλλα γραφω τα κειμενα μου σε χρονο dt.Παλε καλα που εν λείπουν και λέξεις...
αθηνα on 26/03/2012
Δηλαδή μου ζητάς ούτε λίγο,ούτε πολύ,να σου κάνω πλήρη ανάλυση της μεγαλειώδους διάσκεψης του Μεγάλου Τιμονιέρη,στον περιορισμένο χώρο και χρόνο του blog;Tέτοιο χατήρι αγαπητέ μου Ανδρέα δε μπορώ να στο κάνω.Απλά επιλέγω κάποια κτυπητά σημεία να θίξω,και ούτε σε αυτά δεν απαντάς.Εφαρμόζεις αυτό που λέγαμε στη Φυσική,'ο νόμος του όλου ή ουδέν';Μακάρι να υπήρχε τρόπος να βρισκόμασταν tete a tete,και να κουβεντιάζαμε διεξοδικά.Ολοι νοιαζόμαστε για το καλό αυτού του τόπου,άσχετα αν δεν το πιστεύεις.
Σταύρος Α. Ζένιος on 19/03/2012
@ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ. Σωστές οι παρατηρήσεις σου.....πρόσεξε όμως πως διευκρινίζονται σε δύο σημεία του άρθρου μου:

1. Για να περιορίσουμε ή και ανατρέψουμε τις δυσμενέστερες συνθήκες που προκαλεί ο παράγοντας χρόνοσ λέει η παράγραφος

"Να αξιοποιούμε, δηλαδή, τα θεσμικά πλαίσια της Ένωσης με συγκροτημένη στρατηγική που να οδηγεί προς τις δικές μας επιδιώξεις. Τι να επιδιώξουμε; Να είναι Ευρώπη και όχι Τουρκία το κατεχόμενο μέρος της χώρας μας. Έτσι θα προετοιμάσουμε καλύτερες συνθήκες επίλυσης."

2. Στο παλιό σύνθημα "μακροχρόνιος θα είναι ο αγών" αναφέρεται ακριβώς η παράγραφος

"Στην παρακαταθήκη «μακροχρόνιος θα είναι ο αγών» πρέπει να δώσουμε σύγχρονο νόημα σχεδιάζοντας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Διαφορετικά, αυτοσχεδιάζουμε με αναχρονιστικές νοοτροπίες, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα και καταλήγουμε στις κοκορομαχίες ενός γουμά. Και στην Ευρώπη κανείς δεν μας ακούει."

Στο βαθμό που κατάλαβα τα σχόλια σου νομίζω οτι συμφωνούμε πλήρως.


Τα θέματα είναι προφανώς πολύπλοκα και δύσκολα, δεν ισχυρίζομαι στο άρθρο οτι έχω ξακάθαρες απαντήσεις --όπως έχω κατά καιρούς γράψει για θέματα οικονομίας, ενέργειας, λειτουργίας του κράτους. Όμως προτείνω μεθοδολογία που οπωσδήποτε θα είναι πιο αποτελεσματική απή την ακολουθούμενη...... και μια διαφπρετική προσέγγιση μέσω ευρώπης!

Χαίρομαι για την σοβαρή συζήτηση...κανείς δεν απείλησε να φύγει απο το μπλογκ :)
Παρατηρητής on 19/03/2012
K. Ζένιο,
σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις διευκρινίσεις, όντως και εγώ πιστεύω ότι συμφωνούμε πλήρως.
Soto on 20/03/2012
Μα ακριβως εδω εγκεινται το προβλημα.Δεν υπαρχει μεθοδολογια για ΤΙΠΟΤΑ εκτος της νομης της εξουσιας και της εφ'ορου ζωης κομματικοποιησης της κρατικης μηχανης...
The Invisible Hand on 19/03/2012
Πολύ σωστά τα σχόλια του κ Ζένιου για την ανάγκη ριζικής αναβάθμισης της έωλης στρατηγικής μας για το Κυπριακό.

Η σκέψις για θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) είναι εξαιρετική. Αλλά προϋποθέτει τη σωστή επάνδρωση του με επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων με αναγνωρισμένες γνώσεις και ικανότητες και σίγουρα όχι με κομματικά στελέχη ή με συνταξιούχους και ανακυκλομένους "πρώην". Διότι η πολιτικοποίησις του ΣΕΑ θα δημιουργούσε ακόμη ένα άχρηστο καφενείο τύπου "Εθνικό Συμβούλιο" με στόχους περιορισμένους στα τηλεοπτικά παράθυρα και στες επόμενες εκλογές. Ο ρόλος ενός ΣΕΑ πρέπει να είναι η σε βάθος μελέτη, τεκμηρίωσις και αξιολόγησις όλων των εναλλακτικών επιλογών και η παρουσίασις των επιλογών στην εκλεγμένη κυβέρνηση για αποφάσεις.

Μπορούν οι πολιτικές μας ηγεσίες να πεισθούν ότι μια συντονισμένη ομάδα έμπειρων επαγγελματιών είναι πιό αποτελεσματική από πολιτικοποιημένους οπαδούς για τους οποίους το Κυπριακό έχει γίνει βιοποριστικό επάγγελμα και όχι πρόβλημα για λύση;

Πολύ ορθά δεν έχουν θεσμοθετηθεί πραγματικές εξουσίες στο Εθνικό Συμβούλιο που ο ρόλος του πάντα ήταν, είναι και θα είναι η αυτοπροβολή και αλληλοπροσβολή νενέκων και ελλήνων (με μικρό ε).
Στέλιος Νίκολσον on 19/03/2012
Επειδή οι πολιτικοί έχουν κατα συρροη αποτύχει να μας βγάλουν από το τέλμα, θεωρώ θεμιτό οι πολίτες, κάποιοι, πολίτες να τολμήσουν να καταθέσουν έστω ριζοσπστικές πολιτικές στη βάση των αρχών της Ε.Ε. για κοινό προβλήματισμό. Για παράδειγμα είναι καλυτερο για εμάς τους Ελληνοκυπρίους η συνέχιση του "εμπάργκο" των κατεχομένων που έχει σαν αποτέλεσμα την Τουρκία να εναγγαλίζει όλο και περισσοτερο την Τουρκοκυπριακή οικονομία? Ή μήπως με ανταλλάγή το Βαρώσι να επιτρέψουμε το ελευθερο εμποριο και να ζητήσουμε την εναρμονισή των κατεχομένων με το Ευρωπαικό κεκτημένο? Μετά από 38 χρονια αποτυχίας των πολιτικών νομίζω χρειαζόμαστε επιγόντως πρωτοβουλίες των πολιτών!
Κυριάκος on 19/03/2012
Σε αυτό τον τόπο κύριε Ζένιο ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουν περάσει 38 ολόκληρα χρόνια από το 1974.
Οι πολιτικοί ηγέτες δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν παίρνει κανείς πλέον στα σοβαρά τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου γιατί δεν δημιουργούν καμιά απολύτως προοπτική.
Πολύ καλό το άρθρο σας.
phylarchus on 21/03/2012
Το πρόβλημα μας είναι η καταστροφική νοοτροπία που έχει πια εμπεδωθεί λόγω πολιτικών κομμάτων. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το κοινό καλό, αφού τέτοιο πράγμα είναι ανύπαρκτο. Η συνεννόηση μεταξύ κομμάτων είναι αδύνατη όταν αφορά οποιοδήποτε άλλο στόχο εκτός από τη νομή της εξουσίας. Είναι σκληρό, απάνθρωπο, αλλά δυστυχώς εκεί έχουμε καταλήξει. Αποφασίζουν τα κλισέ και όχι η λογική. Για ποιο Εθνικό Συμβούλιο μιλάμε, όταν πάνε εκεί για το σώου και όλοι ξέρουμε τι θα πουν πριν καν ανοίξουν το στόμα τους; Και με ποιες προδιαγραφές προκρίνονται τα μέλη του; Κάποιες ψήφοι που πήραν με οποιαδήποτε μέσα κάποτε, τους νομιμοποιούν να έχουν γνώμη για τη διαμόρφωση τού μέλλοντος ολόκληρου του τόπου στο εσαεί; Ένα πραγματικό Συμβούλιο πρώτα απ' όλα δεν έχει προκαθορισμένες θέσεις και γνώμες αλλά διαμορφώνει επιστημονικά τις "συμβουλές" που θα δώσει στους πολιτικούς, ανάλογα με τα βαθειά αναλυμένα, ανά πάσα στιγμή υπό διερευνητική βελτίωση βρισκόμενα πολλαπλά δεδομένα. Έτσι είναι που λειτουργεί το δικό μας Εθνικό Συμβούλιο, τρομάρα του;