You are here

Στη ζυγαριά το ξενοδοχείο στο Πέρα Πεδί

20/11/2019 07:36

Κρίσιμη συνεδρία προγραμματίζεται την ερχόμενη βδομάδα στην περιβαλλοντική αρχή, για την πολύκροτη ανάπτυξη του ρώσου επενδυτή στο Πέρα Πεδί, ο οποίος επανήλθε με δεύτερη διαφοροποιημένη μελέτη, που εξακολουθεί να περιλαμβάνει την κοπή εκατοντάδων δέντρων σε δασώδη περιοχή.

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, η αρμόδια επιτροπή στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων θα εξετάσει στα συμπληρωματικά στοιχεία της μελέτης (ΜΕΕΠ) για την κατασκευή ξενοδοχείου τριών αστέρων και 5 τουριστικών επαύλεων της εταιρείας Parnitha Development Ltd, στην κοινότητα Πέρα Πέδι στην επαρχία Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία σε άλλες δύο συνεδριάσεις που ήδη έχουν προηγηθεί.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της StockWatch, υπάρχουν ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Καθοριστική θα είναι η θέση του τμήματος υδάτων το οποίο μέχρι την προηγούμενη εξέταση του θέματος ήγειρε σοβαρές εντάσεις λόγω του κινδύνου που ελλοχεύει για υποβάθμιση της ποιότητας του νερού του μεγαλύτερου φράγματος του Κουρή το οποίο υδροδοτεί πάνω από το 50% του πληθυσμού της Κύπρου.

Η δεύτερη μελέτη που κατέθεσε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής η εταιρεία είναι αρκετά διαφοροποιημένη σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση έτσι ώστε η προτεινόμενη ανάπτυξη να χωροθετείται πλέον εκτός της Κοντινής Ζώνης Προστασίας (ΚΖΠ) του φράγματος του Κούρη.

Επιπλέον έχουν ενσωματωθεί στην ομάδα επιπρόσθετοι μελετητές και εμπειρογνώμονες από το τμήμα γεωλογικής επισκόπησης.

Σύμφωνα επίσης με τη ΜΕΕΠ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, εκτιμήθηκε ότι θα απαιτηθεί η κοπή συνολικά 1,611 δένδρων ενώ στην πρώτη μελέτη που απορρίφθηκε προβλεπότανε η κοπή 2.100 πεύκων.

Κόπηκε η πρώτη μελέτη

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μελέτη (ΜΕΕΠ) του ρώσου επιχειρηματία μόνιμου κάτοικου Κύπρου, ο οποίος αγόρασε τα συγκεκριμένα τεμάχια γης που προορίζονται για την τουριστική ανάπτυξη με κόστος που αγγίξει τα €55 εκ., απορρίφθηκε από την περιβαλλοντική αρχή στις 8 Μαρτίου του 2018, με το δικαιολογητικό ότι το έργο θα είχε μη αναστρέψιμες ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική βιοποικιλότητα της δασώδους περιοχής.

Η επένδυση κόπηκε επίσης επειδή γειτνιάζει με το φράγμα του Πέρα Πεδίου σε απόσταση 300 μέτρων, το οποίο εμπίπτει εντός της κοντινής ζώνης προστασία του φράγματος του Κούρη.

Ο ρώσος επιχειρηματίας όμως επανήλθε στις αρχές του χρόνου με δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη και με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις προκείμενου να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της νέας επένδυσης είναι η συμμαζεμένη αναδίπλωση της, έτσι που η γενική κάλυψη του φυσικού εδάφους της γης του έργου από κτίρια, δρόμους, χώρους στάθμευσης, πλατείες και δόμηση υπολογίζεται στο 6,8% αντί του επιτρεπόμενου 25%.

Επιπρόσθετα, αλλάζει και η τοποθέτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και χωροθετείται στην ανατολική πλευρά του γηπέδου του έργου και πέραν της κοντινής ζώνης προστασίας του Κούρη, προς αποφυγή επηρεασμού της.

Η νέα μελέτη αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 96 κλινών, πέντε πολυτελών επαύλεων, κέντρου ευεξίας – SPA υψηλής ποιότητας και παρεμφερών αναπτύξεων, στην κοινότητα Πέρα Πεδί, στην επαρχία Λεμεσού.

Η ελεγκτική υπηρεσία έκλεισε το θέμα με πρόεδρο Αναστασιάδη

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εν λόγω περιοχή που αιτείται ο ρώσος επενδυτής για την ανέγερση της ανάπτυξης του, είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων το 2017 όταν είχε συνδεθεί με οικονομικά συμφέροντα του προέδρου Αναστασιάδη και της οικογένειας του λόγω της γειτνίασης της περιοχής, με κληρονομικά τεμάχια του προέδρου Αναστασιάδη.

Το θέμα έκλεισε εντούτοις όταν η ελεγκτική υπηρεσία σε έκθεση της αναφέρει ότι δεν υπάρχουν τεκμήρια που να δεικνύουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ή έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή είτε εκ συμφέροντος, είτε κατά κατάχρηση εξουσίας στην προώθηση της ανάπτυξης στο Πέρα Πεδί.

Της Ηρώς Ευθυμίου