You are here

Σ. Μιχαηλίδης: Στο ακουστικό για ρευστότητα

31/07/2013 09:21
Mεγάλη αναμένεται να είναι η αυριανή μέρα για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς αναμένει από την ΕΚΤ να την επαναφέρει σε καθεστώς που να της επιτρέπει να προβαίνει σε πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου που μιλούσε το πρωί το κρατικό ραδιόφωνο εξήγησε ότι με μία τέτοια εξέλιξη θα δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να υποθηκεύει αξιόπιστα χρεόγραφα ή ομόλογα και θα μπορεί να λαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό όλων αυτών των υποθηκών υπό μορφή ρευστότητας με πάρα πολύ καλούς όρους και χαμηλό επιτόκιο.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ προτίθεται να δίνει στην Τράπεζα Κύπρου απεριόριστη ρευστότητα, ο κ.Μιχαηλίδης σημείωσε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο από πλευράς ΕΚΤ το ίδρυμα που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας θα πρέπει πρώτα να διορθώσει τα του οίκου του. Γι αυτό και εμείς στην Τράπεζα Κύπρου βήμα με βήμα διορθώνουμε τα του οίκου μας και αισιοδοξούμε ότι εκεί που θα χρειαστούμε ρευστότητα θα την παίρνουμε.

Χαρακτήρισε την αυριανή μέρα πολύ μεγάλη για τη BOCY για την επιστροφή στην ομαλότητα κι αν το μεγάλο αυτό βήμα ξεκινήσει από το ΔΣ της ΕΚΤ τότε όντως θα προχωρήσουμε κανονικά.

Αναφέρθηκε στον οργασμό προετοιμασίας που γίνεται στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας για να ολοκληρωθεί το πελατολόγιο με τη συμμετοχή των παλαιών κατόχων αξιογράφων και κατόχων μετόχων, οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο μετοχολόγιο. Εξήγησε ότι τα αξιόγραφα θα μετατραπούν σε νέες μετοχές και επομένως και οι παλαιοί κάτοχοι αξιογράφων θα περιληφθούν στο μετοχολόγιο της τράπεζας.

Για κάθε 100 μετοχές της Τρ. Κύπρου, που είχε κάποιος πριν από την εξυγίανση, θα λαμβάνει μία καινούργια. Θα είναι ένα είδος μετοχών για όλους.

Σε ότι αφορά τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι για αυτό το σκοπό συνέρχεται αύριο το ΔΣ της BOCY για να καθορίσει μεταξύ άλλων την ημέρα και τον τόπο που θα γίνει η συνέλευση των νέων μετόχων. Ανέφερε ότι η συνέλευση αναμένεται να λάβει χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι πρόθεση της διοίκησης δεν είναι να αρχίσει η ανεξέλεγκτη παροχή δανείων σε τεράστιες επενδύσεις, όπως είναι ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων, καθώς είναι ένας κλάδος που είναι κορεσμένος.

«Θα χρηματοδοτήσουμε ανάγκες πελατών για αγορά κατοικίας, αγορά επαγγελματικής στέγης για την ανάπτυξη των μικροεπιχειρήσεων, χρηματοδότηση για τα αποθέματα των εμπόρων που βασικά έκανε πάντα μία παραδοσιακή τράπεζα. Θα επιστρέψουμε στο κλασικό μοντέλο της τραπεζικής τέχνης και πρακτικής», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΔΣ της BOCY.

Επεσήμανε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα εποπτεύεται όχι μόνο από την ΚΤ, που είναι εκ των πραγμάτων η αρμόδια εποπτική αρχή, αλλά και από την τρόικα, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΚΤ.