You are here

Στα θρανία οι παραβάτες οδηγοί από το 2022

09/01/2022 06:00

Στη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών θα στέλνει το δικαστήριο όσους καταδικάζονται για τροχαία αδικήματα, με σκοπό την ανάπτυξη θετικής οδικής στάσης και συμπεριφοράς κατά τη διακίνηση τους στο οδικό δίκτυο.

Για τη δημιουργία και λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών Σχολή περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους μισού εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να γίνει μέσω προκήρυξης διαγωνισμού και να ανατεθεί σε ιδιωτικό οργανισμό, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η κ. Δράκου αναφέρει ότι το ΥΔΔΤ προχωρεί με την ετοιμασία των εγγράφων και αναμένεται ότι εντός του 2022 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιωτικού οργανισμού που θα αναλάβει την υλοποίηση της Σχολής.

Όσον αφορά την τοποθεσία που θα λειτουργήσει η σχολή, η κ. Δράκου δηλώνει ότι οι εγκαταστάσεις της θα βρίσκονται καταρχήν στη Λευκωσία, ενώ στη συνέχεια όπως είπε, θα εξετασθεί και το κατά πόσον υφίσταται ανάγκη για δημιουργία παραρτημάτων και σε άλλες πόλεις. Σημειώνει ότι η επέκταση της Σχολής σε άλλες πόλεις θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης της Επιτροπής Καταρτισμού Τεχνικών Προδιαγραφών.

Σύμφωνα με την υπουργό, το κόστος υλοποίησης του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €1,611,185 για τα τρία έτη που θα είναι σε ισχύ η σύμβαση, ενώ διευκρινίζει ότι στο πιο πάνω ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις οι οποίες θα εξασφαλιστούν από τον ανάδοχο.

Με εξετάσεις ξανά στο τιμόνι οι παραβάτες

Στη Σχολή θα παρέχεται οριζόντιο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται στο σύνολο των παραβατών και στο τέλος του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιείται εξέταση στην οποία οι συμμετέχοντες αναμένεται να επιτύχουν άνω του 50% ώστε η συμμετοχή τους να θεωρείται επιτυχημένη.

Το Οριζόντιο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει Ηλεκτρονική Εκπαίδευση, Γενική Εκπαίδευση στην Τάξη και Πρακτική Εκπαίδευση. Παράλληλα θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση στην τάξη με προγράμματα που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες οδικής παράβασης.

Υπενθυμίζεται ότι νομοθεσία που προνοεί την ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών και αφορά ειδικότερα τους παραβάτες οδηγούς, υιοθέτησε η Βουλή από το 2018.

Σύμφωνα με την νομοθεσία που θεσπίστηκε, τα άτομα θα διατάσσονται από το δικαστήριο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μετά από καταδίκη για τροχαία αδικήματα, είναι όσοι έχουν στερηθεί την άδεια οδήγησής τους για τρεις μήνες και άνω, όσοι έχουν συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής και μετά από ένα χρόνο συγκεντρώνουν και πάλι 12 βαθμούς ποινής, καθώς και τα άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει 10 βαθμούς ποινής και επιλέγουν αυτόβουλα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Της Ελένης Χαραλάμπους