You are here

Ευφορία στη Wall St.

07/03/2002 06:40
Με νέα σημαντικά κέρδη έκλεισε την Τετάρτη η Wall Street μετά από ανακοίνωση στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η Αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Η περιοδική οικονομική ανασκόπηση που δημοσίευσε χθες η Fed στο αναφέρει ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία στην οικονομία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κυρίως λόγω της αύξησης των λιανικών πωλήσεων. Παράλληλα με την ανακοίνωση της Fed, το υπουργείο εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε ότι ο όγκος των παραγγελιών στα Αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκε κατά 1.6% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με αύξηση 0.7% τον προηγούμενο μήνα. Τόσο οι εκτιμήσεις της Fed όσο και η ανακοίνωση του υπουργείου εμπορίου ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι η οικονομία έχει αναθερμανθεί μετά από την κάμψη που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά με τον δείκτη S&P 500, που αποτελεί πέραν του 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, να καταγράφει τα μεγαλύτερη κέρδη (1.5%). Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 1.4% ανακτώντας τις χθεσινές απώλειες ενώ ο σύνθετος δείκτης Nasdaq συνέχισε το σερί ανόδων κερδίζοντας 1.3%.

Επηρεασμένες από το θετικό κλίμα που επικρατεί στη Wall Street οι τρεις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης επίσης κατέγραψαν άνοδο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε αισθητή άνοδο 0.6%, ο CAC 40 στο Παρίσι είχε κέρδη 0.2% και ο Xetra Dax στην Φρανκφούρτη ανέβηκε 1.1%.