You are here

Η ΕΕ θα προωθήσει την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση δύο κρατών στην ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη

11/12/2017 13:44
Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στις Βρυξέλλες, την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, μετά την κίνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να πιέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αντικείμενο τη "λύση δύο κρατών". Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρθηκε σε αυτούς τους δύο στόχους, προσερχόμενη το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, λίγα λεπτά πριν υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην ΕΕ, εδώ και 22 χρόνια. "Πάρα πολύς καιρός, για φίλους και εταίρους", όπως είπε η κ.Μογκερίνι. "Ως φίλοι και εταίροι θέλουμε να συζητήσουμε για τα συμφέροντά μας, και είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, να βρει μια βιώσιμη λύση στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να εργαστεί διεθνώς για να επανεκκινήσει τη ειρηνευτική διαδικασία.

"Θα έχουμε μια παρόμοια συζήτηση τον Ιανουάριο με τον Πρόεδρο Αμπάς", είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η θέση της ΕΕ είναι για λύση δύο κρατών, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο στην γραμμή του 1967. Πρόσθεσε πως οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται το διεθνές καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μέχρι την επίλυση του ζητήματος μέσω απευθείας συνομιλιών. "Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια κλιμάκωση της βίας", σημείωσε η κ. Μογκερίνι, καταδικάζοντας τη βία και τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ παντού στον κόσμο, τις οποίες χαρακτήρισε "δώρο στους εξτρεμιστές και σε όσους δεν επιθυμούν τη λύση".

Η Ευρώπη και το Ισραήλ είναι συνεργάτες σε τρεις κυρίως τομείς, είπε ο κ.Νετανιάχου, κατά την υποδοχή του από την κ.Μογκερίνι στο Συμβούλιο. "Στον τομέα της ασφάλειας οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποτρέψει δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις, πολλές από τις οποίες σε ευρωπαϊκό έδαφος", σημείωσε.

"Αναρίθμητες ζωές έχουν σωθεί, ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας που είναι γνωστή στις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι "θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ως κομμάτι της κοινής μας μάχης κατά της τρομοκρατίας. Το Ισραήλ είναι η ισχυρότερη δύναμη στην περιοχή που αποτρέπει την εξάπλωση του στρατιωτικοποιημένου Ισλάμ, επιθέσεις του ΙSIS, και την κατάρρευση πολλών τμημάτων της Μέσης Ανατολής που διαφορετικά θα τα καταλάμβανε o ISIS και θα ωθούσε χιλιάδες μετανάστες στην ΕΕ", τόνισε.

Είπε ότι το Ισραήλ δέχεται επιθέσεις, όχι απλά για τη σημερινή περιοχή που κατέχει, αλλά για "οποιαδήποτε περιοχή κατέχει", για "την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ". Ο κ. Νετανιάχου επιχειρηματολόγησε για το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ πέρα πάσας αμφισβητήσεως, και τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο τραπέζι ένα στοιχείο της πραγματικότητας, σημειώνοντας ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αναγνώρισης της πραγματικότητας.

Σε σχέση με την προσπάθεια της ΕΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση τόνισε: "Ας δώσουμε στην ειρήνη μια ευκαιρία". Διευκρίνισε ότι η παλαιστινιακή πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ σε κρατική υπόσταση και να δεχθεί ότι έχει και μια πρωτεύουσα, την Ιερουσαλήμ, κάνοντας την ευχή στο μέλλον τα κράτη μέλη της ΕΕ "να φέρουν τις πρεσβείες τους εκεί".

Η Μέση Ανατολή, σε ευρύτερους όρους, βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα των 28 Υπουργών, μαζί με την υποστήριξη προς τον Λίβανο, τον οποίο η κ.Μογκερίνι θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα (19 Δεκεμβρίου) για να μεταφέρει την υποστήριξη της ΕΕ στον Πρωθυπουργό Χαρίρι, και την επικαιροποιημένη στρατηγική της ΕΕ για το Ιράκ.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα λάβουν την τελική απόφαση για την ίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) στον τομέα της άμυνας, με τη συμμετοχή 25 κρατών μελών και θα εντοπίσουν 17 συγκεκριμένα προγράμματα προς άμεση έναρξη.