You are here

Πιο κοντά βλέπει την επίλυση του θέματος των S-400 με την Τουρκία ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου

19/04/2019 07:32

Για πρόοδο στις συνομιλίες που είχε στο Πεντάγωνο με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλισί Ακάρ, μίλησε την Πέμπτη ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, σε δηλώσεις του πριν και μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό υπουργό Άμυνας, στο Πεντάγωνο.
 
«Είναι στρατηγικός  εταίρος. Θα υπάρχουν πάντοτε προκλήσεις που θα πρέπει να αποφύγουμε και γι’ αυτό έλαβα το χρόνο από τη στιγμή που ήταν στην Ουάσιγκτον να καθίσω μαζί του. Ήταν μία από αυτές τις συναντήσεις που δεν κρατούνται πρακτικά. Που έχουμε κολλήσει και πως θα ξεκολλήσουμε; Είπα, ας εστιαστούμε στα συμφέροντα κι όχι στις θέσεις».

Ο κ. Σάναχαν πρόσθεσε πως είπε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας ότι «θα είναι ευτυχής να τον επισκεφθεί όταν θα παραδοθεί το πρώτο μαχητικό F-35».
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό υπουργό Άμυνας, ο Πάτρικ Σάναχαν διευκρίνισε ότι το σχόλιό του για την παράδοση του F-35 είχε να κάνει πραγματικά περισσότερο με την δική του αισιοδοξία. 

«Ήταν μια έκφραση αισιοδοξίας προς τον υπουργό Άμυνας Ακάρ. Το γεγονός ότι θα πάω να παραδώσω το F-35 σημαίνει ότι επιλύουμε το θέμα του S-400. Και αυτό περιμένω ότι θα μπορέσουμε να το λύσουμε».
 
Ο Αμερικανός επίσημος είπε ότι σε πολλούς τομείς ΗΠΑ και Τουρκία είναι πολύ ευθυγραμμισμένες, ενώ σε άλλους υπάρχουν πραγματικά δύσκολες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν.

«Υπάρχει, όμως, ένας πλούσιος διάλογος, καθώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στη Συρία. Και στη συνέχεια ξέχωρα από αυτό είναι το θέμα των S-400».
 
Τέλος, σε ερώτηση αν είναι κοντά σε μια τελική απόφαση για τους S-400, ο κ. Σάναχαν απάντησε.

«Είμαστε πιο κοντά».

ΚΥΠΕ