You are here

Αναμονή στην Αθήνα για την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά

02/07/2020 10:53

Πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία «γυρνά σε μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία» και πως εγκαταλείπει μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων», τόνισε, σήμερα ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είχαν μεγάλη αξία οι παρεμβάσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη και υποστήριξε ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς είναι μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με
εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφιάς τοποθετήθηκε, χθες, και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αλλοιωθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Αν το κάνει, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ όλων των Χριστιανών του κόσμου και της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

ΚΥΠΕ