You are here

Χειμώνας πολλών ταχυτήτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

12/12/2021 06:00

Ιδιάζουσες συνθήκες επικρατούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κάθε επαρχίας εν μέσω της χειμερινής περιόδου.

Στην επαρχία Πάφου αρκετά ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά στοχεύοντας στον εγχώριο τουρισμό, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου τα ανοικτά ξενοδοχεία, ως συνήθως αυτή την περίοδο, μετρούνται στα δάκτυλα τους ενός χεριού.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των ξενοδοχείων στη Λεμεσό παραμένει ανοικτή για επιχειρηματικούς πελάτες, ενώ τα ξενοδοχεία της υπαίθρου είναι τα μόνα που ποντάρουν στον εγχώριο τουρισμό μέσω της συμμετοχής τους στο σχέδιο του υφυπουργείου Τουρισμού.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch διευκρίνισε ότι «κάποιες επαρχίες όπως η Λεμεσός και η Πάφος θα κλείσουν μόνο το 80% των μονάδων τους και όχι το 95%, όπως η επαρχία Αμμοχώστου και Λάρνακας».

Διευκρίνισε ότι τα ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα στην πλειοψηφία τους θα παραμείνουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και έχουν ενταχθεί στο σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού, που απευθύνεται στην εγχώρια αγορά. «Άρα ενδεχομένως να υπάρχει κάποια κίνηση για ολοήμερες αποδράσεις, μέσω της αξιοποίησης του σχεδίου», είπε.

Χαρακτήρισε ισχνή την τουριστική ροή από το εξωτερικό, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και των μέτρων που ισχύουν σε κάθε χώρα για τους ταξιδιώτες.

Όσον αφορά τις κρατήσεις για τη νέα σεζόν σημείωσε ότι «είναι υποτυπώδεις μέχρι στιγμής». «Θεωρώ ότι τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου θα κορυφωθεί η διαδικασία των κρατήσεων για τη σεζόν 2022», σημείωσε.

Τέσσερα ξενοδοχεία ανοικτά στην ελ. Αμμόχωστο

Τα ξενοδοχεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχουν κατεβάσει ρολά σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέτο, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch ότι «στην επαρχία Αμμοχώστου τα ξενοδοχεία έχουν ήδη κλείσει για τους χειμερινούς μήνες».

Η συγκεκριμένη πρακτική εξάλλου, συνηθίζεται, καθώς τα πλείστα ξενοδοχεία των παραλιακών πόλεων εντάσσονται στα σχέδια στήριξης που προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας κατά τους χειμερινούς μήνες, για την τουριστική βιομηχανία.

Ο κ. Ζαννέτος σημείωσε ότι «μόνο τέσσερα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα και Πρωταρά παραμένουν ανοικτά, καθώς και κάποια μεμονωμένα καταλύματα τα οποία κλείνουν απευθείας τους πελάτες τους».

Διαθέσιμες 7,5 χιλ. κλίνες στην Πάφο

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΤΑΠ, Νάσος Χατζηγεωργίου, μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι παρά το ρευστό κλίμα που επικρατεί διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο, τα ξενοδοχεία της Πάφου «δηλώνουν ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων γύρω στις 7,500 χιλιάδες κλίνες όλων των κατηγοριών προσφέρουν πολύ ανταγωνιστικές τιμές και αναμένουν τους κατοίκους της Κύπρου να περάσουν ελκυστικές εορταστικές διακοπές».

Αναφέρθηκε στα εορταστικά προγράμματα που προγραμματίζουν οι δημοτικές αρχές, αλλά και ιδιώτες και στην παγκύπρια διαδικτυακή εκστρατεία προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού, η οποία όπως είπε θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2021. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των φορέων της Πάφου να παραμείνει ο προορισμός σε λειτουργία ολόχρονα, παράγοντες του κλάδου έχουν προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με διάφορα υπουργεία.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, με το υπουργείο Εργασίας.

Επαγγελματική κίνηση στα ξενοδοχεία Λεμεσού

Η αντιπρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) Δήμητρα Καραντώκη, μιλώντας στη StockWatch, διευκρίνισε ότι τα ξενοδοχεία της Λεμεσού στην πλειοψηφία τους, ως είθισται, παραμένουν ανοικτά τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο επεσήμανε ότι «δεν στηρίζονται στον εγχώριο τουρισμό, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις και κάποια Σαββατοκύριακα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Σημείωσε επίσης, ότι δεν συμμετέχουν στο σχέδιο προσέλκυσης εγχώριου τουρισμού, του υφυπουργείου Τουρισμού.

Η κ. Καραντώκη, eπεσήμανε ότι «η Λεμεσός αποτελεί επιχειρηματικό κέντρο, επομένως υπάρχει αρκετή επαγγελματική κίνηση, είτε από κυπριακές εταιρείες, είτε από στελέχη ξένων εταιρειών, για μικρά συνέδρια και σεμινάρια».

Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα της Λεμεσού, είπε ότι στηρίζονται αποκλειστικά στους κύπριους, καθώς συντηρούνται κατά κύριο λόγο από τον εγχώριο τουρισμό, όπως ανέφερε.

Της Ηρώς Ευθυμίου