You are here

Ιδού η πρόταση Μουσιούττα

29/08/2002 09:21
Επέκταση του ωραρίου εξυπηρέτησης πελατών μέχρι της 1μμ, δικαίωμα πρόσληψης εποχιακών υπαλλήλων τους θερινούς μήνες, αλλαγή των ωραρίων στα Dealing Rooms, στα IBUs και στα Offshore Companies Units και μισθολογικές αυξήσεις που μέχρι το 2004 θα φθάσουν το 6% περιλαμβάνει η μεσολαβητική πρόταση του Ανδρέα Μουσιούττα προς τον ΚΕΣΤ και την ΕΤΥΚ για επίλυση της διαφοράς στην ανανέωση της συλλογικής σύμβαση.

Η StockWatch εξασφάλισε το πλήρες κείμενο της πρότασης Μουσιούττα και το παραθέτει αυτούσιο στους αναγνώστες της.

Μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων για επίλυση της εργατικής διαφοράς μεταξύ του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ) και της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης

(1) Μισθολογικές αυξήσεις:


(α) Από τις 1.1.2002 να παραχωρηθεί στο προσωπικό αύξηση 2% επί των συνολικών μισθών (βασικός μισθός και τιμαριθμικό επίδομα) της 31.12.2001, με ελάχιστη αύξηση του βασικού μισθού εκ £5.00.

(β) Από της 1.1.2003 να παραχωρηθεί στο προσωπικό αύξηση 2% επί των συνολικών μισθών (βασικός μισθός και τιμαριθμικό επίδομα) της 31.12.2001, με ελάχιστη αύξηση του βασικού μισθού εκ £5.00

(γ) Από της 1.1.2004 να παραχωρηθεί στο προσωπικό αύξηση 2% επί των συνολικών μισθών (βασικός μισθός και τιμαριθμικό επίδομα) της 31.12.2001, με ελάχιστη αύξηση του βασικού μισθού εκ £5.00.

(δ) Οι μισθολογικές κλίμακες να αναθεωρηθούν σύμφωνα με τα ποσοστά τα οποία αναφέρονται στο (α) (β) και (γ) ανωτέρω.

(ε) Οι ελάχιστες αυξήσεις ((α) (β) και (γ) ανωτέρω) να παραχωρηθούν και στο προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί μέχρι της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης. Το προσωπικό που θα προσληφθεί μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης να τοποθετηθεί στις νέες κλίμακες.

2. Επέκταση κλιμάκων

(α) Από της 1.1.2002 η ειδική κλίμακα και η κλίμακα του υποτμηματάρχη να επεκταθούν κατά μία προσαύξηση.

(β) Από της 1.1.2004, η γενική κλίμακα και η κλίμακα των κλητήρων να επεκταθούν κατά μια προσαύξηση.

3. Ωράριο εξυπηρέτησης κοινού

Το υφιστάμενο ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού να επεκταθεί κατά 30 λεπτά πέραν της 12:30μμ.

4. Σύστημα Ελέγχου

Να εφαρμοστεί σύστημα ελέγχου προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού από την εργασία

5. Συντελεστές Φιλοδωρήματος Αφυπηρέτησης

(α) Οι συντελεστές φιλοδωρήματος αφυπηρέτησης να διαμορφωθούν

(β) Η δοκιμαστική περίοδος να αναγνωρίζεται για σκοπούς υπολογισμού των συντελεστών αφυπηρέτησης νοουμένου ότι ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει ή θα συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας μετά τη μονιμοποίηση

6. Ετήσιες άδειες

Από 1.1.2002 οι ετήσιες άδειες διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Μέχρι 2 χρόνια υπηρεσίας......22 ημέρες
Από 2-5 χρόνια υπηρεσίας......23 ημέρες
Από 5-10 χρόνια υπηρεσίας.....24 ημέρες
Από 10-20 χρόνια υπηρεσίας....27 ημέρες
Από 20 και άνω..............………..28 ημέρες

7. Δάνεια

(α) Στεγαστικά Δάνεια
(i) Το ανώτατο όριο των στεγαστικών δανείων να είναι σύμφωνα με το Παράρτημα 2.
(ii) Από 1.1.2003 το ατομικό όριο να αυξηθεί από £30.000 σε £35.000.

(β) Δάνειο αυτοκινήτου
Από της υπογραφής της σύμβασης, το ύψος δανείου για αγορά αυτοκινήτου να είναι ίσο με την τιμή αγοράς του αυτοκινήτου με ανώτατο όριο £8.000.

8. Ασφάλεια Ζωής και Ολικής Ανικανότητας

Από της υπογραφής της σύμβασης, το παρεχόμενο ποσό για τις ανωτέρω περιπτώσεις να αυξηθεί σε 60 μηνιαίους μισθούς

9. Ταμείο Κοινωνικών Παροχών

Η κάθε τράπεζα να εισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Παροχών τον Μάρτιο κάθε χρόνου ποσό ίσο με το 0,3% του συνόλου του μισθολογίου της κατά την 31.12 του προηγούμενου χρόνου (βασικό + τιμάριθμο).

10. Οργανική Διάρθρωση

Δέστε συνημμένο Παράρτημα 3.

11. Certified Accountant

Από της υπογραφής της σύμβασης, οι κάτοχοι του τίτλου αυτού να τοποθετούνται/εισέρχονται αυτόματα στην ειδική κλίμακα.

12. Τηλεφωνητές

Από της υπογραφής της σύμβασης οι τηλεφωνητές κάθε έξι χρόνια να παίρνουν μία έξτρα προσαύξηση.

13. Κλητήρες

Όσοι κλητήρες συμπληρώσουν 20 χρόνια υπηρεσίας, να τους παρέχεται η ευκαιρία, αν το επιθυμούν, αφού δοκιμαστούν για έξι μήνες και ικανοποιήσουν την τράπεζα να αναλαμβάνουν γραφειακά καθήκοντα.

14. Άδεια Τοκετού

Η περίοδος της άδειας απουσίας λόγω τοκετού να είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού Νόμου. Κατά την περίοδο απουσίας της υπαλλήλου με άδεια τοκετού η τράπεζα θα καταβάλλει στην υπάλληλο τη διαφορά μεταξύ του μηνιαίου μισθού της (βασικού + τιμάριθμου) και του επιδόματος το οποίο καταβάλλει σ’ αυτήν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το ποσό της διαφοράς που θα καταβάλλει η τράπεζα δεν θα υπερβαίνει το 50% του μηνιαίου μισθού (βασικού + τιμάριθμου) της υπαλλήλου.

15. Αποσπάσεις

Οι υπάλληλοι των τραπεζών που είναι αποσπασμένη στην ΕΤΥΚ να αυξηθούν ως ακολούθως:

(i) από την υπογραφή συμφωνίας, 1 άτομο επιπλέον
(ii) 1.1.2003, 1 άτομο επιπλέον
(iii) 1.1.2004, 1 άτομο επιπλέον

16. Προσωρινή / Εποχική Εργασία

Οι Τράπεζες δικαιούνται να εργοδοτούν προσωπικό πάνω σε προσωρινή / Εποχική Εργασία από 15.5 μέχρι 15.9 κάθε χρόνου. Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα μπορούν να εργοδοτούν φοιτητές/μαθητές κατά προτίμηση παιδιά υπαλλήλων των τραπεζών.

Νοείται ότι ο αριθμός των ατόμων που είναι δυνατόν να απασχολεί η κάθε Τράπεζα στις ανωτέρω περιόδους παραμένει ως έχει.

17. Ωράριο εργασίας στα Dealing Rooms (Front Office / Back Office) τα Swifts, τα international Business Units (IBU) και Offshore Companies Units, ως ακολούθως:

α. Οι υπάλληλοι να εργάζονται σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο
(i) 7:30 – 2:30
3:00 – 6:00 Δευτέρα, Σεπτέμβριος – Απρίλιος
(ii) 11:00 – 6:00

β. Ο κανονικός εβδομαδιαίος αριθμός ωρών εργασίας του προσωπικού των υπηρεσιών που θα λειτουργούν με το ανωτέρω ωράριο θα είναι ο ίδιος με του υπόλοιπου προσωπικού όπως καθορίζεται στη γενική συμφωνία.

γ. Ο ανώτατος αριθμός εργάσιμων ημερών που θα εργάζεται το προσωπικό 11:00 – 6:00 να είναι δύο την εβδομάδα τους μήνες Μάιο – Αύγουστο και μία την εβδομάδα τους μήνες Σεπτέμβριο – Απρίλιο. Το απόγευμα της Δευτέρας τους μήνες Σεπτέμβριο – Απρίλιο μπορεί να μεταφέρεται σε οποιαδήποτε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.

δ. Το προσωπικό που εργάζεται με ωράριο όπως καθορίζεται στο 9α) ανωτέρω, να λαμβάνει τα ακόλουθα:

(i) μηνιαίο επίδομα £95.00
(ii) όταν συμπληρώνει 4 χρόνια υπηρεσίες με το ανωτέρω ωράριο να παίρνει μία επιπρόσθετη προσαύξηση
(iii) να του παρέχεται διάλειμμα διάρκειας 25 λεπτών.

ε. Την τελευταία μέρα κάθε μήνα να καταρτίζεται το πρόγραμμα εργασίας του επόμενου μήνα, στο οποίο να καθορίζεται το κανονικό ημερήσιο ωράριο κάθε υπαλλήλου.

στ. Κατά την εφαρμογή του ανωτέρω ωραρίου όσοι από το υφιστάμενο προσωπικό επιθυμούν μετάθεση από τις υπηρεσίες που λειτουργούν με τέτοιο ωράριο, να μετατεθούν, σε διάστημα που να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες, σε άλλο Τμήμα / Υπηρεσία της Τράπεζας. Αν ο αριθμός όσων δεν επιθυμούν μετάθεση δεν είναι επαρκής για την εφαρμογή του εν λόγω ωραρίου, η Τράπεζα θα μεταθέσει τις υπηρεσίες που λειτουργούν με τέτοιο ωράριο προσωπικό που επιθυμεί να μετατεθεί σ’ αυτές ή να προσλάβει νέο προσωπικό.

ζ. Όποιος συμπληρώσει 5ετή υπηρεσία δικαιούται μετάθεσης αν το επιθυμεί.

18. Ειδικά θέματα

(α) Η.Λ.Κ.

(i) Από της υπογραφής της συμφωνίας, τα επιδόματα των £94 και των £125 να αυξηθούν σε £105 και £140 αντιστοίχως.
(ii) Όλοι οι υπεύθυνοι βάρδιας που βρίσκονται στη γενική κλίμακα και έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας ως υπεύθυνοι βάρδιας να τοποθετούνται στην ειδική κλίμακα.
(iii) Σε όλο το προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης χρήστη (users support) που εργοδοτούνται στα ΗΛΚ να παραχωρούνται τα ωφελήματα που παραχωρούνται και στο υπόλοιπο προσωπικό του Η.Λ.Κ.

(β) Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης
(i) Από της υπογραφής της συμφωνίας, το επίδομα των £94 να αυξηθεί σε £105.
(ii) Όλοι οι υπεύθυνοι βάρδιας που βρίσκονται στη γενική κλίμακα και έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας ως υπεύθυνοι βάρδιας να τοποθετούνται στην ειδική κλίμακα.
(iii) Να γίνονται εξερχόμενες κλήσεις από το προσωπικό για εξυπηρέτηση πελατών και μετά της 2:30 μ.μ.

(γ) Τμήμα Εγκρίσεων – JCC

(i) Από της υπογραφής της συμφωνίας, τα επιδόματα των £94 και των £163 να αυξηθούν σε £105 και £180 αντιστοίχως.
(ii) Όλοι οι υπεύθυνοι βάρδιας που βρίσκονται στ γενική κλίμακα και έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας ως υπεύθυνοι βάρδιας να τοποθετούνται στην ειδική κλίμακα.

(δ) Εργατοτεχνίτες

Από 1.1.2003, η κλίμακα των εργατοτεχνικών να επεκταθεί κατά μία προσαύξηση.

(ε) Καθαρίστριες – Λιμάνια – Αεροδρόμια

Να συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ ΚΕΣΤ και ΕΤΥΚ με στόχο την εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2002 το αργότερο.

19. Ισχύς της Συλλογικής Σύμβασης

Η διάρκεια της συλλογικής σύμβασης να είναι τρία χρόνια, δηλαδή από 1.1.2002 – 31.12.2004.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3: Οργανική Διάρθρωση

1. Η οργανική διάρθρωση, βάσει της μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνίας του 1972 – 1974, είναι «μη διαπραγματεύσιμο θέμα». Δυνάμει τούτου, παρά το γεγονός ότι η ΕΤΥΚ υπέβαλε το θέμα στα πλαίσια της ανανεώσεως της συλλογικής συμβάσεως με άλλα θέματα που είναι διαπραγματεύσιμα ό,τι έγινε υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Βιομηχανικών Σχέσεων ήταν κοινές συνεννοήσεις.
2. Ως αποτέλεσμα των κοινών συνεννοήσεων (1. ανωτέρω), οι κατωτέρω αναφερόμενες τράπεζες αποφάσισαν:
(α) Ότι ο συνολικός αριθμός των υφισταμένων στις 1.7.2003 οργανικών θέσεων τους θα διαφοροποιηθεί ως εξής:

1.7.2003
Τράπεζα Κύπρου*: 1056
Λαϊκή Τράπεζα: 760
Ελληνική Τράπεζα: 435
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): 107
ΑΛΦΑ Τράπεζα: 195
Αραβική Τράπεζα: 61
Εμπορική Τράπεζα: 40
Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα: 62
J.C.C.: 21

* Συμπεριλαμβάνονται και οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου

(β) Να προβούν, ταυτοχρόνως με τη δημιουργία των νέων (προσθέτων των υφισταμένων) οργανικών θέσεων, σε ισάριθμες τουλάχιστον αναβαθμίσεις

3. Τρεις μήνες προ της ημερομηνίας των αναβαθμίσεων να διεξαχθούν κοινές συνεννοήσεις, βάσει του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, για την κατανομή τους κατά βαθμό.
4. Η ένταξη του θέματος στα πλαίσια της προτάσεως, ουδόλως αίρει το σημείο 1. ανωτέρω και γίνεται μόνο για λόγους καθαρά πρακτικούς.