You are here

Συνεχίζεται ο καταστροφικός καύσωνας στη Γερμανία

07/08/2018 12:47

Νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αναμένονται σήμερα και αύριο στη Γερμανία, όπου θα φθάσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η χώρα εδώ και ένα μήνα πλήττεται από έναν καύσωνα άνευ προηγουμένου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Τώρα όμως παρουσιάζονται και αλλού προβλήματα από την ακραία ξηρασία. Για παράδειγμα, ο ποταμός Έλστερ του Βανδεμβούργου ο οποίος στέρεψε εντελώς τις ημέρες αυτές, ενώ κανονικά τέτοια εποχή το νερό έφθανε τα δύο μέτρα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν έλλειψη οξυγόνου σε λίμνες και ποτάμια, με αποτέλεσμα το διάστημα αυτό να έχει παρουσιασθεί το φαινόμενο χιλιάδων τόνων νεκρών ψαριών στα γερμανικά ύδατα.

Επίσης, περιορίζεται και η ποσότητα του πόσιμου νερού, καθώς στερεύουν οι υδάτινες πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπίλντ, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις περιπτώσεις πού προκύψει έλλειψη πόσιμου νερού, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει πως το σχετικό φαινόμενο ονομάζεται «Ωμέγα» από το σχήμα του ελληνικού γράμματος. Δύο χαμηλά βαρομετρικά που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν παγιδέψει στο κέντρο τους ένα υψηλό βαρομετρικό, το οποίο και προκαλεί ακραίες θερμοκρασίες από την Νορβηγία μέχρι και τα Βαλκάνια. Και η μετεωρολογική αυτή κατάσταση δεν φαίνεται να μεταβάλλεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.