You are here

Εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες έχασαν τα κρατικά ταμεία το 1999 - Ποιες οι ευθύνες των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

20/05/2001 16:59
Εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες απώλεσαν τα κρατικά ταμεία από την ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων το Δεκέμβριο του 1999 για να μην φορολογηθούν τα τεράστια εκείνα κέρδη που προέκυψαν από χρηματιστηριακές πράξεις το 1999.

Ο υπουργός οικονομικών Τάκης Κληρίδης, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου και απαντώντας σε αιχμές που διατυπώνουν πολιτικοί αρχηγοί εναντίον του επέκρινε ευθέως τη στάση που τήρησαν το Δεκέμβριο του 1999 όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν ομόφωνα την μη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών.

Είναι άξιον απορίας-πρόσθεσε ο υπουργός οικονομικών-κάποια κόμματα να κόπτονται για τους μικρούς επενδυτές, όταν ομόφωνα η βουλή χαρίστηκε ουσιαστικά σε δεκάδες άτομα και εταιρίες που κέρδισαν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Ο κ.Κληρίδης υπενθύμισε ότι εκείνη την περίοδο ήταν ο μόνος που επέμενε στη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών. Ο Τάκης Κληρίδης χαρακτήρισε στη συνέχεια ανυπόστατους τους ισχυρισμούς δύο πρώην μελών της επιτροπής κεφαλαιαγοράς για δήθεν παρέμβαση του στην εισαγωγή αναξιόπιστων εταιριών. Ο κ Κληρίδης απεκάλυψε ότι μετά τις διαφωνίες ΧΑΚ και επιτροπής κεφαλαιαγοράς παρενέβη βάσει των κανονισμών για να εκφράσει την άποψη του για την εισαγωγή ή όχι δύο εταιριών.

Στη συνέχεια της συνέντευξης του ο υπουργός οικονομικών έριξε το γάντι στα κόμματα που ισχυρίζονται ότι το1999 με υπομνήματα τους προειδοποιούσαν για τα κακώς επερχόμενα στο ΧΑΚ. Το πρώτο υπόμνημα που πήρα από το κόμμα για την κατάσταση στο χρηματιστήριο ήταν τον Οκτώβριο του 2000,προηγουμένως λίγα ήσαν τα άτομα που προειδοποιούσαν τους επενδυτές για τη μεγάλη στρέβλωση που δημιουργείτο τότε και ένα από αυτά τα άτομα, είπε, ήμουνα και εγώ. Δυστυχώς, κατέληξε τότε απευθυνόμουνα σε ώτα μη ακουόντων.