You are here

Δεν αγγίζει το μισθολόγιο η μεταρρύθμιση δήμων

09/12/2019 07:02

Παζλ για δυνατούς λύτες αποτελεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να πετύχει εξοικονομήσεις €30-50 εκ. χωρίς να αλλάξουν οι όροι εργοδότησης για ούτε έναν από τους 3500 εργαζόμενους.

Η μεταρρύθμιση, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο εσωτερικών, θα επικεντρωθεί σε λειτουργικές και άλλες δαπάνες των δήμων, καθώς οι όροι και οι θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν με τις νομοθεσίες που θα ψηφιστούν στη βουλή.

Με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας που θα διέπει τη μεταρρύθμιση και η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, ουδείς εκ των 3500 υφιστάμενων υπαλλήλων, ανεξάρτητα εργασιακού καθεστώτος, θα φύγει μετά το πέρας της συνένωσης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και μείωσης του αριθμού των δήμων .

Επιπρόσθετα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, θα συνομολογήσουν με το κράτος, συμπληρωματική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα του βάσει της συλλογικής σύμβασης, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ –ΣΕΚ Ανδρέα Ηλία.

Σημείωσε ότι σχετικό πρακτικό της συμπληρωματικής συμφωνίας έχει γίνει αποδεκτό από τα δύο μέρη.

Βάσει των στοιχείων των προϋπολογισμών των οικονομικών ετών 2017-2019, στους 30 δήμους απασχολούνται περίπου 3.520 υπάλληλοι όλων των κατηγοριών. Μόνιμοι δημοτικοί λειτουργοί, έκτακτοι, μόνιμοι ωρομίσθιοι και εποχικοί ωρομίσθιοι.

Το μόνιμο προσωπικό αντιστοιχεί στο 38%, το ωρομίσθιο προσωπικό στο 46%, οι εποχικοί υπάλληλοι στο 10% και το έκτακτο προσωπικό στο 6%.

Συγκεκριμένα, σήμερα υπηρετούν 1.339 μόνιμοι δημοτικοί λειτουργοί, 1.633 μόνιμοι ωρομίσθιοι, 200 έκτακτοι και 360 εποχικοί ωρομίσθιοι.

Με βάση τεχνοοικονομική μελέτη, η μισθολογική δαπάνη σε μισθούς και συντάξεις για το σύνολο των δήμων, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 46% του προϋπολογισμού τους.

Στην τελευταία της έκθεση, η ελεγκτική υπηρεσία χαρακτηρίζει σε αρκετούς δήμους «πολύ ψηλό» το ποσοστό των δαπανών μισθοδοσίας έναντι του συνόλου των δαπανών – σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 60%.

Ως προς το σκέλος των εσόδων, το σύνολο των εισροών στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνει, ιδία έσοδα, κρατική χορηγία καθώς και άλλα έκτακτα έσοδα είναι περίπου €260 εκ.

Ο τέως υπουργός εσωτερικών και νυν υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τους κυριότερους πυλώνες της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, είχε επισημάνει ότι από τη μείωση του αριθμού των δήμων, θα προκύψει μία εξοικονόμηση της τάξης μεταξύ €30 εκ. - €50 εκ.  Σύμφωνα με ανώτατους λειτουργούς του υπουργείου εσωτερικών η εξοικονόμηση θα προκύψει από τη μείωση των δήμων από 30 σε 17 στους οποίους θα περιλαμβάνονται και 50 κοινότητες.

Σημειώνουν ότι από τη δημιουργία μεγαλύτερων σε πληθυσμό δήμων το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί σημαντικά.

Οι δήμοι αυτοί, κατά τους τεχνοκράτες του ΥΠΕΣ, θα βελτιώσουν σημαντικά την οικονομική τους βιωσιμότητα με την αύξηση του πληθυσμού που θα προκύψει από τη δημιουργία μεγαλύτερων δήμων.

Σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών, το σύνολο τους ανέρχεται περίπου σε €245 εκ. ετησίως.

Σημειώνεται ότι οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται περίπου στα €198 εκ.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται και αναλογιστικά ελλείμματα €156 εκ. στα ταμεία συντάξεως τους.

Του Λεύκου Χρίστου