You are here

Μπαίνουν στα βαθιά για e-καλάθι

07/06/2023 18:07

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο και τα νέα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, ο υπουργός Εμπορίου, ώστε να επανεξεταστεί το νομοσχέδιο που αφορά την πλατφόρμα «e-καλάθι».

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή του ΥΠΕΜΠ, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε σήμερα ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ για το θέμα.

Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός θα δει επίσης, τα νέα μέλη της ΕΠΑ και ακολούθως, θα αναμένεται η πρόσκληση της Βουλής, ώστε να επανεξεταστεί το νομοσχέδιο και να επεξηγηθεί συμπληρωματικά ο σκοπός του εργαλείου, το οποίο θεωρείται ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές.

Ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, παραμένει ως έχει, ώστε δηλαδή να αφορά τη δημιουργία ενός εργαλείου μέσω του οποίου ο καταναλωτής θα επιλέγει προϊόντα στο ηλεκτρονικό του καλάθι και θα βλέπει πού είναι πιο φθηνό.

Σημείωσε ότι εάν κατά τη συζήτηση στη βουλή ακουστούν εισηγήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν, αυτές θα εξεταστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο, κατά τη συζήτησή του στη Βουλή, υπήρξαν ενστάσεις εκ μέρους κομμάτων, λόγω «ανησυχιών για το ενδεχόμενο συνεννόησης ή σιωπηρής συμπαίγνιας των επιχειρήσεων εις βάρος των καταναλωτών, λόγω της παρακολούθησης των τιμών».

Μικρές αυξήσεις μετά το μηδενικό ΦΠΑ

Σε ότι αφορά την εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι λαμβάνονται θετικά μηνύματα, με τον κόσμο να αγκαλιάζει το μέτρο.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι η αγορά είναι ελεύθερη και η οικονομία δεν είναι στατική και προέτρεψε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέγουν ανάλογα κατάστημα.

Σημείωσε ότι παρατηρήθηκαν πολλές διαφοροποιήσεις τιμών όμοιων προϊόντων από κατάστημα σε κατάστημα, καθώς επίσης, μικρές αυξήσεις σε 22 προϊόντα μηδενικού ΦΠΑ, αλλά και περαιτέρω μειώσεις σε άλλα.

Ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι παρακολουθείται αριθμός προϊόντων ενδεικτικά από τους αρμόδιους, ενώ έχει γίνει επίσης, έλεγχος στους προμηθευτές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αιτιολογούνται οι αυξήσεις και «όντως ήταν δικαιολογημένες», είπε.

Σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις οφείλονταν στο αυξημένο κόστος εισαγωγών των προϊόντων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις απορροφήθηκε από τις υπεραγορές. Σε άλλα προϊόντα, η αύξηση τιμών οφειλόταν στο ότι προηγουμένως το προϊόν ήταν σε προσφορά η οποία σταμάτησε και εφαρμόστηκε ο μηδενικός ΦΠΑ στην κανονική τιμή.

Σε γενικές γραμμές, ανέφερε, το μέτρο πέτυχε και έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο.

Μ.Χ.