You are here

Πυρά Cystat για πρόταση νέου δείκτη τιμών ακινήτων

10/10/2019 15:56

Πυρά κατά της εισήγησης του συμβουλίου οικονομίας και ανγταγωνιστικότητας για κατάρτιση νέου δείκτη ακινήτων εξαπολύει η Στατιστική Υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αναφέρει ότι η μόνη διοικητική πηγή δεδομένων που χρησιμοποιείται για τις τιμές και τους συντελεστές στάθμισης του δείκτη τιμών κατοικιών είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα σύνολα δεδομένων που διατίθενται στη Στατιστική Υπηρεσία περιλαμβάνουν καινούργιες και υφιστάμενες οικίες και διαμερίσματα. Οι συναλλαγές που καλύπτονται είναι οι πωλήσεις και τα αγοραπωλητήρια έγγραφα των κατοικιών (δηλ. η πραγματική τιμή για κάθε οικιστική μονάδα που πωλείται). Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται στα αρχεία: περιοχή, πόλη ή χωριό, ενορία, αριθμός καταχώρησης, δηλωθείσα τιμή, αποδεκτή τιμή, τύπος ακινήτου, ημερομηνία της συμφωνίας, ημερομηνία αποδοχής, τετραγωνικά μέτρα (για κλειστό, στεγασμένο και ανοιχτό χώρο της κατοικίας).

Αναφορικά με τις επισημάνσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, διευκρινίζονται τα πιο κάτω:

Μικρός αριθμός παρατηρήσεων

Η συλλογή γίνεται στο πλαίσιο πλήρους καταγραφής των στοιχείων και όχι δειγματοληπτικά. Επιπρόσθετα, λόγω της μεθοδολογίας Rolling Window Hedonic Regression, στην ανάλυση χρησιμοποιούνται οι παρατηρήσεις 4 διαδοχικών τριμήνων.

Μικρός αριθμός διαθέσιμων χαρακτηριστικών ακινήτου

Στην ανάλυση αξιολογούνται όλα τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά των κατοικιών, όπως αυτά παραχωρούνται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. 

Διακοπή χρονοσειράς (Break in the series)

Η διακοπή στη χρονοσειρά έγινε το πρώτο τρίμηνο του 2015 λόγω αλλαγής των μεταβλητών του υπολογιστικού μοντέλου, με την προσθήκη περισσότερων μεταβλητών στο μοντέλο.  Ουσιαστικά από το 2015 και έπειτα αξιολογούνται περισσότερες μεταβλητές κατά την ανάλυση.

«Επομένως, με βάση τα πιο πάνω, όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο υπό αναφορά Δείκτης δεν επιδέχεται διαφοροποίησης ή άλλης προσαρμογής λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, αφού η κάλυψη είναι πλήρης. Επιπλέον, ο Δείκτης είναι αξιόπιστος, καθώς η Στατιστική Υπηρεσία ακολουθεί τις πρακτικές και τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) και χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ποιότητας και εμπιστοσύνης», τονίζεται.