You are here

Μεγάλο το κόστος της επιστροφής

08/09/2003 22:29
Σε έξι δισεκατομμύρια λίρες πρόκειται να ανέλθει το οικονομικό κόστος της βασικής υποδομής του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου με βάση τους πρώτους υπολογισμούς της εξ’ υπουργών επιτροπής που εξετάζει το μέγα κεφάλαιο της ανοικοδόμησης των κατεχομένων περιοχών μας. Η αρμόδια εξ’ υπουργών επιτροπή συνήλθε και καθόρισε τις παραμέτρους για το σχεδιασμό της ανοικοδόμησης και άρχισε την ανάλυση των κατευθυντήριων γραμμών που έχει καθορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε σχέση με το οικονομικό κόστος της ανοικοδόμησης των κατεχομένων ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου αναφέρθηκε και στις πηγές από τις οποίες θα εισρεύσουν τα χρήματα για την ανοικοδόμηση και σημείωσε ότι αυτά θα προέλθουν από ξένα οικονομικά κέντρα τα οποία κατά καιρούς έχουν εκφράσει την πρόθεση και επιθυμία τους να ενισχύσουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια. Ο υπουργός των Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι τα κρατικά ταμεία της Κύπρου δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος και επικαλέσθηκε τη βοήθεια χωρών που όπως επεσήμανε έχουν δηλώσει έτοιμες για καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων λιρών στο ταμείο εδραίωσης της ειρήνης στο νησί με παράλληλη ανάπτυξη.

Η εξ’ υπουργών επιτροπή, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της αποφάσισε όπως πλαισιωθεί από μέλη του ΕΤΕΚ καθώς και από τεχνοκράτες από όλα τα υπουργεία. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός θα ξεκινήσει σειρά επαφών με οργανωμένα σύνολα όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις, συντεχνίες και δημοτικές αρχές.

Η εξ’ υπουργών επιτροπή θα μελετήσει παράλληλα και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στις ελεύθερες περιοχές σε περίπτωση λύσης και ανοικοδόμησης των κατεχομένων.