You are here

Η Κεντρική δεν αφήνει το δημόσιο χρέος

22/05/2002 12:56
Νέες δηλώσεις Χριστόδουλου αλλάζουν τα δεδομένα

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει το θέμα της εποπτείας του δημόσιου χρέους αφού με σημερινές του δηλώσεις ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) επιχείρησε να αποκαταστήσει το κεκτημένο δικαίωμα του ανώτατου εποπτικού οργάνου σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Μιλώντας μετά το συνέδριο που πραγματοποίησε η ΕΤΥΚ με συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και σχολιάζοντας παρατήρηση του γενικού γραμματέα της ΕΤΥΚ Λοίζου Χατζηκωστή τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή σε σχέση με το καθεστώς της εποπτείας του δημόσιου χρέους.

Η νέα αλλά σαφής δήλωση του κυρίου Χριστοδούλου έγινε ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη. Ο Υπουργός Οικονομικών δεν σχολίασε την νέα τοποθέτηση του νέου Διοικητή της ΚΤ.

Συγκεκριμένα ο κύριος Χριστοδούλου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου είπε: «Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή. Η εποπτεία του δημόσιου χρέους από πλευράς ΚΤ υπήρξε άψογη και συνεχίζει να είναι έτσι». Σχολιάζοντας δε τη πρόθεση της Κυβέρνησης να αναλάβει την εποπτεία του δημοσίου χρέους ο νέος διοικητής συνέχισε: «Ερμηνεύω την πρόθεση εντασσόμενη στο πλαίσιο μίας πολιτικής πληρότητας με αλλαγές που επέρχονται στην ανεξαρτησία της ΚΤ».

Στο μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της ΚΤ διαβεβαίωσαν την ηγεσία της ΕΤΥΚ ότι δεν θα υπάρξει οιαδήποτε επίπτωση στο εργασιακό καθεστώς των λειτουργών της ΚΤ μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανεξαρτησία της Κεντρικής. Τ. Κληρίδης και Χ. Χριστοδούλου απαντούσαν στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.