You are here

ΠτΔ: Υπάρχει δυνατότητα για μέτρα κατά της ακρίβειας

19/05/2022 13:41

Τη θέση ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα αλλά και την ευχέρεια για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στην Πρεσβεία των ΗΑΕ όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Προέδρου της χώρας και ερωτηθείς τι να αναμένει ο κόσμος σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω. Το κράτος έχει ένα βαθμό δυνατότητας και οικονομικής ευχέρειας. Αυτό που μας ενδιαφέρει και είναι κάτι που οπωσδήποτε αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες σαν αποτέλεσμα, δυστυχώς, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι να δούμε πώς μπορεί να συμβάλουμε στην άμβλυνση των προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και όχι μόνο».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του προχθές εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας θέτοντας όμως όρια.

Όπως είπε, «έχουμε την αποφασιστικότητα να βοηθήσουμε αλλά πάντοτε μη παραγνωρίζοντας και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και το γεγονός ότι, δυστυχώς, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως διαμορφώνεται από τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα τον πόλεμο, δεν είναι κάτι που έχει τερματιστεί έτσι ώστε να μπορεί κανείς να πει μέχρι πού φτάνουν τα μέτρα που θα ανακουφίσουν».

Σημείωσε επίσης ότι τουλάχιστον στην Κύπρο υπάρχει ο θεσμός της ΑΤΑ, η οποία σε κάποιο βαθμό αναπληροί την απώλεια εισοδημάτων.

Ενόψει της αυριανής σύσκεψης, οι αρμόδιοι φορείς καταθέτουν τις εισηγήσεις τους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η ΟΕΒ προτείνει 13 μέτρα για αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων όπως είναι η επέκταση της μείωσης των φόρων στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα αλλά και επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στο φρέσκο γάλα και ψωμί.

Οι εργοδότες και οι συνδικαλιστές εισηγούνται βραχυπρόθεσμα μέτρα για αναχαίτιση της ακρίβειας όπως είναι οι μειώσεις φόρων με στόχο την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών αλλά και στοχευμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Τα μέτρα αναμένεται να εξαγγελθούν λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε ρεκόρ 40ετίας ένεκα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης που προκαλεί πρωτοφανή άνοδο των τιμών των καυσίμων.  

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτοξεύτηκε στο 8,8% ενώ περαιτέρω άνοδος αναμένεται το επόμενο διάστημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει επιφέρει ο πόλεμος. 

Της Γεωργίας Χαννή