You are here

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αλλότρια είναι τα κίνητρα της FT

26/07/2002 14:46
Με στόχο να πλήξει την ενταξιακή μας πορεία

Δηλώσεις στις 4.00 μ.μ. από τον Αλέκο Μαρκίδη


Πολιτικά υποβολιμαίο και δυσφημιστικό για την Κύπρο, γεμάτο ανακρίβειες και εκτός πραγματικότητας, θεωρείται από την κυβέρνηση το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» με το οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μέλη της κυπριακής χρηματοοικονομικής ελίτ, διευκόλυναν την μεταφορά Γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων στην Κύπρο αντί να συμβάλλουν στην πάταξη των παραβιάσεων του διεθνούς εμπάργκο κατά της χώρας, ενώ σαφείς αιχμές αφήνονται και κατά του Γενικού Εισαγγελέα.

Κύκλοι προσκείμενοι στη κυβέρνηση, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δήλωσαν στη Stockwatch, ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο καταχώρησης αγωγής εναντίον της εφημερίδας, εκφράζοντας επιφυλάξεις «για τα ελατήρια και τα κίνητρα» εκείνων που κρύβονται πίσω από το δυσφημιστικό για την Κύπρο δημοσίευμα, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο απώτερος στόχος να είναι «η υπονόμευση και ο επηρεασμός της ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ».

Σύμφωνα άλλες πληροφορίες, το ενδεχόμενο καταχώρησης αγωγών κατά της εφημερίδας και της δημοσιογράφου Karin Hope, μελετούν με τους νομικούς τους συμβούλους, και άλλοι επιφανείς παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου που εμπλέκονται στους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος.

Πάντως, σε δηλώσεις για το θέμα και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της «FT» θα προβεί στις 4.00 μ.μ. σε διάσκεψη τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «SW» υπήρξε από το πρωί ένα έντονο παρασκήνιο για την έκδοση ανακοίνωσης ή κάποιας δήλωσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, φαίνεται όμως ότι επικράτησε η άποψη για δηλώσεις από τον επικεφαλή της Νομικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο χθεσινό δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας “Financial Times”, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «παρά το σπάσιμο των κυρώσεων κατά του Μιλόσεβιτς, ο κ. Παπαδόπουλος εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη». Η κατηγορία της κυρίας Ljiljana Radenkovic ότι το δικηγορικό γραφείο του κ. Παπαδόπουλου την φέρει να είναι ιδιοκτήτρια της Antexol εν αγνοία της έπεσε στο κενό καθώς ο κύριος Μαρκίδης απεφάσισε να μην προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης. «Αντ’ αυτού», γράφει η εφημερίδα, «ο κ. Μαρκίδης παρέπεμψε το θέμα στο πειθαρχικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου. Ο σύλλογος, του οποίου προεδρεύει συνέταιρος του κ. Παπαδόπουλου, τον απήλλαξε από κάθε κατηγορία. Η κα Radenkovic είπε ότι θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες στην Κύπρο εναντίον του κου Παπαδόπουλου».

Επίσης, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μέλη της κυπριακής χρηματοοικονομικής ελίτ διευκόλυναν την μεταφορά Γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων στην Κύπρο αντί να συμβάλλουν στην πάταξη των παραβιάσεων του διεθνούς εμπάργκο κατά της χώρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Κεντρική Τράπεζα έδωσε ειδική άδεια για τη μεταφορά των χρημάτων στην Κύπρο» γιατί «τα ποσά ξεπερνούσαν το επιτρεπτό, τότε, όριο των $100,000 για κάθε μεταφορά μετρητών». Αν και η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο κ. Αυξέντης Αυξεντίου συμπεριλαμβανόταν στην μικρή ομάδα ανθρώπων που διευκόλυναν τις μεταφορές δεν παραθέτει δηλώσεις του ιδίου.

Αντί αυτών, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Διευθυντή του τμήματος τραπεζικής εποπτείας της Κεντρικής Ανδρέας Φιλίππου ο οποίος φέρεται να παραδέχεται ότι ο σκοπός σύστασης των εταιρειών του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στην Κύπρο ήταν η αποφυγή των επιπτώσεων από τις διεθνείς κυρώσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Φιλίππου φέρεται να είπε στην Karin Hope, την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, ότι «μέσω αυτών των εταιρειών το Γιουγκοσλαβικό κράτος κατάφερε να επιβιώσει και να θρέψει το λαό του, παρά τις κυρώσεις».

Του Κυριάκου Κυριακίδη