You are here

ΗΠΑ: Συζητείστε για λύση και όχι για προβλήματα

13/11/2002 09:17
Ενθαρρυντική, χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ, τις πρώτες αντιδράσεις από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά έναντι του σχεδίου λύσης που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο και χαρακτηρίζεται ως σημαντική πρωτοβουλία.

Στις σχετικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ύστερα από συνάντησή που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Κόφι Άναν με τον οποίο συζήτησε εκτενώς, όπως ο ίδιος είπε, και το Κυπριακό. Ο κ. Πάουελ, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν πολλές δυσκολίες», ωστόσο κάλεσε τις δύο πλευρές «να εξετάσουν την πρωτοβουλία αυτή προσεκτικά» και «να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία, με αυτή τη νέα πρωτοβουλία για να βρουν μια λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα προβλήματα».

Μιλώντας επί της ουσίας του σχεδίου λύσης, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, στέλλοντας όμως το δικό του μήνυμα στην Κύπρο και τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες. «Θα τη μελετήσουμε προσεκτικά», είπε και σημείωσε ότι είναι «πιο σημαντικό για τα δυο μέρη να την εξετάσουν προσεκτικά και να μπουν σε μια συζήτηση υπό το πνεύμα της εξεύρεσης όχι προβλημάτων, αλλά τρόπων να προχωρήσουν προς τα εμπρός, να βρουν μια λύση».

Του Κυριάκου Κυριακίδη