You are here

Υπέρ της πρότασης Κλεάνθους ο Αλ. Μαρκίδης - Το πλήρες κείμενο της πρότασης

15/07/2002 12:09
Αναφανδόν υπέρ της ψήφισης της πρότασης Κλεάνθους για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές, τάσσεται ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών κατά την οποία εξετάστηκαν οι πρόνοιες της σχετικής πρότασης νόμου ο γενικός εισαγγελέας ήταν κατηγορηματικός: «Η θέση της νομικής υπηρεσίας είναι σαφής: δικαιολογείται η ψήφιση αυτής της πρότασης νόμου δια λόγους δημοσίου συμφέροντος» επεσήμανε ο κ. Μαρκίδης. Διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι το δημόσιο συμφέρον «είναι έννοια την οποία επιτρέπει το σύνταγμα να λαμβάνει υπόψη όταν πρόκειται να περιορίσει θεμελιώδη ελευθερία».

Ο γενικός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για τη βουλή να ψηφίσει τη σχετική πρόταση νόμου στη συνέχεια ανέφερε ότι η απόφαση του εφετείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη γνωστή υπόθεση «Λαπέρτα» αφορά ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα ενώ «η πρόταση Κλεάνθους είναι πολύ γενικότερη». Ο γενικός εισαγγελέας διαχώρισε την πρόταση Κλεάνθους με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το δίκαιο της απόδειξης τονίζοντας ότι τα δύο δεν σχετίζονται.

Το κείμενο της πρότασης:

Η "SW" εξασφάλισε την πρόταση νόμου για επιστροφή χρημάτων και την παραθέτει αυτούσια στους αναγνώστες της:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Προοίμιο

Επειδή οι τίτλοι μεγάλου αριθμού εταιρειών, που εισέπραξαν χρηματικά ποσά ή ανταλλάγματα για την παροχή ή υπόσχεση παροχής τίτλων με προοπτική ή παραστάσεις εισαγωγής των εν λόγω τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεν εισήχθησαν παρά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Και επειδή είναι άγνωστο αν και πότε θα γίνει η εισαγωγή των τίτλων των εν λόγω εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρόλο ότι παρήλθε ήδη κάθε εύλογο χρονικό διάστημα αναμονής.

Και επειδή οι εν λόγω εταιρείες εισέπραξαν και κρατούν μεγάλα χρηματικά ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και επειδή, συνεπεία τούτου, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Και επειδή οι αγοραστές των τίτλων στερήθηκαν την ευχέρεια ελεύθερης διαπραγμάτευσης των τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως ήταν ο σκοπός της απόκτησης των τίτλων, και κατά συνέπεια, περιορίστηκε η άσκηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας των εν λόγω ιδιοκτητών τίτλων.

Και επειδή τα ποσά αυτά πρέπει, προς το δημόσιο συμφέρον, να επιστραφούν προς τους επενδυτές, ώστε να γίνει δυνατό να επαναεπενδυθούν ή άλλως πως διατεθούν προς όφελος της οικονομίας.

Και επειδή η παράταση της κράτησης των εν λόγω ποσών αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος

Και επειδή υπό το φως των ανωτέρω, υπάρχει κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, η ψήφιση της παρούσης νομοθεσίας καθίσταται επιτακτική κοινωνική ανάγκη, έτσι ώστε η επιστροφή των εν λόγω χρημάτων να είναι αναγκαία για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Δια ταύτα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως περί Επιστροφής Χρημάτων σε Επενδυτές Νόμος του 2002.
2. Οι όροι του παρόντος Νόμου έχουν, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετικά, την έννοια που τους δίνουν οι περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμοι του 1993 έως 2002.
3. (1) Εκδότης ο οποίος εισέπραξε χρηματικά ποσά ή άλλα ανταλλάγματα για την παροχή ή υπόσχεση παροχής τίτλων, με την προοπτική ή και με παραστάσεις εισαγωγής των εν λόγω τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, έχει υποχρέωση να επιστρέψει, μέσα σε τριάντα ημέρες από την υποβολή γραπτής απαίτησης προς τούτο, με τόκο 7% από την ημερομηνία εισπράξεώς τους, τα εισπραχθέντα ποσά ή ανταλλάγματα εφόσον –
(α) ο εκδότης εισέπραξε τα χρηματικά ποσά ή άλλα ανταλλάγματα προ της 1ης Μαρτίου 2002 και
(β) κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου οι τίτλοι που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

(2) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, υποβολή γραπτής απαίτησης, επιπρόσθετα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, σημαίνει την δια διπλοσυστημένης επιστολής αποστολή της στη διεύθυνση του εγγεγραμμένου γραφείου του εκδότη, στον τόπο που καθορίζεται με το άρθρο 102(1) του περί Εταιρειών Νόμου. Σε περίπτωση δεν ισχυρισμού του εκδότη περί μη παραλαβής της γραπτής απαίτησης, τεκμαίρεται ότι αυτή υποβλήθηκε νόμιμα και για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου η προθεσμία των τριάντα ημερών αρχίζει μετά παρέλευση τριών ημερών από την ημερομηνία αποστολής της:

Νοείται ότι ο δικαιούχος της επιστροφής, αμέσως μετά την επιστροφή των χρημάτων ή άλλων ανταλλαγμάτων, υποχρεούται να επιστρέψει στον εκδότη τους σχετικούς τίτλους

4. Το δικαίωμα επιστροφής χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων έχει το πρόσωπο στο όνομα του οποίου, κατά το χρόνο της υποβολής της γραπτής απαίτησης, έχουν εκδοθεί οι τίτλοι, ή, αν οι τίτλοι δεν έχουν εκδοθεί, το πρόσωπο το οποίο δικαιούται να εγγραφούν στο όνομά του οι τίτλοι
5. Εκδότης ο οποίος παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 3 ή 8 είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες λίρες ή και στις δύο ποινές και το Δικαστήριο δύναται, επιπρόσθετα από οποιαδήποτε ποινή, να διατάξει την επιστροφή του απαιτηθέντος χρηματικού ποσού ή άλλου ανταλλάγματος.
6. Για τα τελούμενα από τον εκδότη δυνάμει του παρόντος Νόμου αδικήματα, ποινική ευθύνη, υπέχει, εκτός από τον εκδότη, και οποιοδήποτε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εκδότη, εκτός αν αποδείξει ότι δεν συναίνεσε ή συνέπραξε στη διάπραξη του αδικήματος.
7. (1) Το δικαίωμα επιστροφής χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου δεν έχουν –

(α) τα ιδρυτικά μέλη του εκδότη,
(β) οι ανάδοχοι και διευθυντές της έκδοσης,
(γ) όσοι διετέλεσαν ή είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εκδότη, ο Γενικός Διευθυντής του, ο Γραμματέας, ή άλλος αξιωματούχος, ή άλλο όργανο διοικήσεως του εκδότη,
(δ) τα συνδεδεμένα πρόσωπα με τα οποία αναφερόμενα στην παράγραφο (β) και (γ) πρόσωπα,
(ε) μέτοχοι οι οποίοι κατέχουν πέραν του 1% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη,
(στ) επενδυτικές δημόσιες εταιρείες, και
(ζ) χρηματιστηριακές εταιρείες

(2) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου «συνδεδεμένα πρόσωπα» σημαίνει-
(i) κατά μαχητό τεκμήριο, τον/ή τη σύζυγο και τους συγγενείς εξ αίματος μέχρι δευτέρου βαθμού οποιουδήποτε από τα αναφερόμενα στις παραγράφους (β) και (γ) του εδαφίου (1) πρόσωπα,
(ii) εταιρείες στις οποίες οποιοδήποτε από τα αναφερόμενα στις παραγράφους (β) και (γ) του εδαφίου (1) πρόσωπα κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, από μόνος του και/ή μαζί με τον/ή τη σύζυγο και/ή μαζί με συγγενείς του εξ αίματος μέχρι δευτέρου βαθμού, τουλάχιστον το 20% του δικαιώματος ψήφου σε γενική συνέλευση.

8. Σε περίπτωση εξαγοράς εκδότη, οι τίτλοι του οποίου δεν εισήχθηκαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, από εκδότη του οποίου οι τίτλοι είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά το χρόνο της εξαγοράς, την υποχρέωση επιστροφής χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων, όπως προβλέπεται στον παρόντα Νόμο, υπέχει τόσο ο αρχικός εκδότης ο οποίος εισέπραξε τα χρηματικά ποσά ή τα άλλα ανταλλάγματα, όσο και ο εκδότης ο οποίος εξαγόρασε τους τίτλους του πρώτου
9. οποιαδήποτε υποβολή απαίτησης δυνάμει του άρθρου 3 του παρόντος Νόμου, δύναται να υποβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2003.
10. Ο παρών Νόμος εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τις διατάξεις του περί Εταιρειών νόμου.