You are here

Ζημιές €30 εκατ. για τη Λούης το 2021

02/05/2022 11:09

Ζημιές ανακοίνωσε για το 2021 η εταιρεία Λούης έναντι κερδών το 2020 παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών της.

Η ενοποιημένη καθαρή ζημία μετά τη φορολογία που αναλογεί στους μετόχους της Εταιρείας ανήλθε το 2021 στα €30,3 εκατ. σε σύγκριση με €12,9 εκατ. κέρδος κατά το 2020. Υπήρξε δηλαδή μια σημαντική μείωση στα καθαρά αποτελέσματα του έτους κατά €43,2 εκατ. Αυτό οφείλεται κυρίως στους ακόλουθους παράγοντες:

  • Τα αποτελέσματα από εργασίες μετά τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης του Συγκροτήματος παρουσίασαν ζημία ύψους €13,1 εκατ. έναντι €39,0 εκατ. κατά το 2020. Υπήρξε δηλαδή μία θετική απόκλιση της τάξεως των €25,9 εκατ. κυρίως λόγω της επίδρασης της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID‑19), που επηρέασε αρνητικά σε μεγαλύτερο βαθμό τις εργασίες του Συγκροτήματος το 2020. Παράλληλα, στα αποτελέσματα από εργασίες για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 περιλαμβάνεται επιβάρυνση ύψους €3,1 εκατ. σχετικά με πρόνοια που αναγνωρίστηκε για φορολογία ακινήτων.
  • Τα αρνητικά καθαρά αποτελέσματα από εργασίες του Συγκροτήματος για το 2020 υπερκαλύφθηκαν από το σημαντικό κέρδος ύψους €84,0 εκατ. που πραγματοποιήθηκε από την πώληση πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα.
  • Αρνητικά επίδρασε ζημιά ύψους €2,8 εκατ. από την τροποποίηση του τραπεζικού δανεισμού του Συγκροτήματος κατά το 2020 σύμφωνα με τις πρόνοιες του ΔΠΧΑ 9 σε σύγκριση με κέρδος ύψους €330 χιλ. κατά το 2021.
  • Η μείωση της φορολογίας για το έτος 2021 ύψους €2,1 εκατ. κυρίως λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας (έσοδο) που αναγνωρίστηκε το 2021 λόγω συσσωρευμένων φορολογικών ζημίων.
  • Οι μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αφορούν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, παρουσίασαν ζημία ύψους €20,6 εκατ. έναντι €30,4 εκατ. κατά το 2020. Υπήρξε δηλαδή θετική απόκλιση της τάξης των €9,8 εκατ. κυρίως λόγω της μείωσης της ζημίας έτους από €30,4 εκατ. το 2020 σε €17,9 εκατ. το 2021 η οποία αυξήθηκε κατά €2,7 εκατ. ως αποτέλεσμα της πώλησης της επένδυσης του Συγκροτήματος στην Celestyal Cruises Ltd. Η θετική απόκλιση το 2021 οφείλεται κυρίως στην επίδραση της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID‑19), που επηρέασε αρνητικά σε μεγαλύτερο βαθμό τις ναυτιλιακές δραστηριότητες του Συγκροτήματος το 2020 αφού τα πλοία παρέμειναν σε αδράνεια κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2020 ενώ το 2021 λειτούργησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οι οποίοι συνείσφεραν σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα, λόγω της επίδρασης του Κορωνοϊού, στα αποτελέσματα από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2020, περιλαμβάνεται ζημιά ύψους €4 εκατ. σχετικά με τα συμβόλαια μηδενικού κόστους καυσίμου αφού οι αντισταθμίσεις ταμειακών ροών τους δεν ήταν αποτελεσματικές κατά το έτος 2020. 

Ο κύκλος εργασιών για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν €44,9 εκατ. σε σύγκριση με €15,4 εκατ. κατά το 2020 από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση κατά €29,5 εκατ. (192,1%) κυρίως λόγω του ότι κατά το 2020 οι εργασίες του Συγκροτήματος είχαν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την πανδημία του Κορωνοϊού (COVID‑19).

Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και χρεολύσεων (EBITDA) από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το 2021 παρουσιάζουν θετική απόκλιση της τάξεως των €24,2 εκατ. αφού το 2021 το Συγκρότημα κατέγραψε κέρδος €17,8 εκατ. σε σχέση με ζημία €6,4 εκατ. κατά το 2020.  Τα λειτουργικά αποτελέσματα του 2020 είχαν επηρεαστεί σημαντικά από το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία του Συγκροτήματος δεν λειτουργούσαν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Την καλοκαιρινή σεζόν του 2021 τα ξενοδοχεία σε Κύπρο και Ελλάδα λειτούργησαν επιτυγχάνοντας να πετύχουν υψηλό ποσοστό πληρότητας, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες.

Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, λόγω των πρωτόγνωρων αρνητικών εξελίξεων από την πανδημία του Κορωνοϊού τo Συγκρότημα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των βασικών επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων από τις 16 Μαρτίου 2020, καθώς όλα τα ξενοδοχεία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά με εξαίρεση συγκεκριμένα ξενοδοχεία τα οποία λειτούργησαν από τον Ιούλιο του 2020 για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το πρώτο τρίμηνο τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά και περί τα τέλη Μαΐου 2021, τα ξενοδοχεία λειτούργησαν ξανά με καλύτερες προϋποθέσεις (κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού, που πολλές χώρες έχουν πετύχει) συνεισφέροντας κατά πολύ περισσότερο στον κύκλο εργασιών του Συγκροτήματος ειδικότερα τους μήνες Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Κορωνοϊού, το Συγκρότημα παρουσίασε κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων ιδιαίτερα για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η οποία επηρέασε αρνητικά τη ρευστότητα του. Προς αντιμετώπιση της πρωτοφανoύς αρνητικής αυτής εξέλιξης το Συγκρότημα έλαβε και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για περιορισμό των εξόδων και δαπανών, ενώ παράλληλα συμμετείχε τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα σε διάφορα Κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και συγχρόνως προβαίνει σε διάφορες ενέργειες προς εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του Συγκροτήματος επαναξιολογεί σε συνεχή βάση την χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του Συγκροτήματος και με στοχευμένες ενέργειες, που περιλαμβάνουν την εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τράπεζες και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, διασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος (Going Concern).

Η Διεύθυνση του Συγκροτήματος ευελπιστεί ότι το 2022 τα κρούσματα του Κορωνοϊού στην Κύπρο και στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν σημαντική μείωση ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο ούτως ώστε να συνεχίσει η σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων και η ανάκαμψη της οικονομίας με θετικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία και στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσουν τουλάχιστον βραχυχρόνια αρνητικά τον τουρισμό στην Κύπρο αφού ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστικών αφίξεων προέρχεται από τη Ρωσία και Ουκρανία. Το Συγκρότημα εκτός απροόπτου δεν αναμένει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις εργασίες του από τα πιο πάνω γεγονότα αφού δεν έχει υπερβολική εξάρτηση από τις αγορές αυτές.

Γ.Χ.