You are here

Γ. Κληρίδης: Σταδιακή απεξάρτηση από τον τουρισμό

25/06/2002 13:42
Ο Βύρων Κρανιδιώτης νέος πρόεδρος ΟΕΒ

Αλλαγή ηγεσίας σηματοδότησε τις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Νέος πρόεδρος της ΟΕΒ εξελέγη ο Βύρων Κρανιδιώτης, διαδεχόμενος τον Μιχαλάκη Ζιβανάρη, ενώ νέος γενικός διευθυντής αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου ο Μιχάλης Πήλικος, διαδεχόμενος τον επί σειρά ετών Γ.Δ., Αντώνη Πιερίδη.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εργασιών ο πρόεδρος της δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης (τον οποίο διάβασε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης) ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε κρίσιμες συνθήκες αβεβαιότητας, παράλληλα ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία «η κυπριακή οικονομία άρχισε σταδιακά να απεξαρτάται από το τουριστικό προϊόν με την αύξηση της συνεισφοράς και άλλων τομέων των υπηρεσιών, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηματοοικονομικές και οι επαγγελματικές υπηρεσίες», προσθέτοντας ότι η συνεισφορά του τομέα υπηρεσιών στην κατανομή του ΑΕΠ ξεπερνά το 75%.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα κυμανθεί κοντά στο 3%, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,5% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, θα διατηρηθεί στο 2%. Για την αγορά εργασίας ανέφερε ότι εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 3,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Στόχος μας, είπε ο πρόεδρος Κληρίδης, είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών για επέκταση των κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό σημειώνοντας ως σημαντικό παράγοντα ότι η Κύπρος διαθέτει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την αναγκαία υποδομή για να εξελιχθεί «σε μια οικονομία που κατευθύνεται προς την παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας». Αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική μείωση συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 10% μέσα στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία όπως είπε, μαζί με κίνητρα που δίνονται για συνεργασίες και συγχωνεύσεις εταιρειών αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις και την αποτελεσματικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Κατά την ομιλία του ο αποχωρών πρόεδρος Μιχαλάκης Ζιβανάρης έκανε εκτενή αναφορά στις δραστηριότητες της ΟΕΒ και των κυπριακών επιχειρήσεων σημειώνοντας από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις με την ένταξη στην ΕΕ θα έχουν ευκαιρίες, προκλήσεις, αλλά και κινδύνους. «Η ελεύθερη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων μέσα σε μια αγορά 400 εκ. ανθρώπων δημιουργεί μεν νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, αλλά και πολλές υποχρεώσεις πιστής εφαρμογής κανόνων, διαδικασιών και προτύπων».

Ο κ. Ζιβανάρης επεσήμανε ότι οι δυνάμεις της αγοράς και οι θεσμοθετημένες διαδικασίες που διαλαμβάνει το κοινοτικό κεκτημένο υποχρεώνουν τους κοινωνικούς εταίρους να αναπροσαρμόσουν τις επιδιώξεις τους και να υιοθετήσουν μια πιο συναινετική παρά ανταγωνιστική στάση και διεκδικητική τακτική. Παράλληλα προειδοποίησε «ότι θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους, παρά μόνο στην παιδική φαντασία», προσθέτοντας ότι η Κύπρος καλείται να πραγματοποιήσει μέσα στα πλαίσια της ΕΕ ένα δεύτερο οικονομικό θαύμα, ενόψει του νέου σχεδίου ανάπτυξης το οποίο, όπως είπε ο κ. Ζιβανάρης, θα πρέπει να στοχεύσει στο ριζικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την αξιοποίηση των νέων τομέων που προσφέρονται.

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να αναδιοργανωθεί ο κρατικός μηχανισμός και να γίνει λιγότερο γραφειοκρατικός, περισσότερο παραγωγικός, να υπάρξει αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίησή τους.

Στη συνέλευση της ΟΕΒ παρέστησαν υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων, πρέσβεις ξένων χωρών, αξιωματούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη