You are here

Η ανάπτυξη δεν έφτασε στις τράπεζες

02/10/2017 06:25
Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν οι λογαριασμοί αποτελεσμάτων των τραπεζών, παρά τη μεγάλη βελτίωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό πέραν του 3% δεν φτάνει, προς το παρόν, στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που συνεχίζουν να επιβαρύνονται από το ιδιαίτερα αρνητικό επιτοκιακό περιβάλλον αλλά και τη συσσώρευση προβλημάτων του παρελθόντος.

Όλες οι μεγάλες συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ζημιές το 2017 χάνοντας σημαντικό μέρος της εισοδηματικής τους βάσης και αναγνωρίζοντας αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια συνεχίζουν να ροκανίζουν τα εισοδήματα των τραπεζών την ίδια στιγμή που οι εποπτικές πιέσεις για αύξηση των προβλέψεων δείχνουν να αυξάνονται.

Αν και οι τραπεζίτες αναμένουν βελτίωση της κατάστασης του 2018, οι εποπτικές πιέσεις δεν αναμένεται να μειωθούν. Τόσο η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS9 όσο και η ελάχιστη εποπτική απαίτηση ιδίων κεφαλαίων, αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στα τραπεζικά αποτελέσματα.




Η δεύτερη ανάγνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται παραμένει δυσμενές και ευμετάβλητο.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τον Αύγουστο για εξαμηνιαίες ζημιές €554 εκ. έναντι κερδών €56 εκ. το εξάμηνο του 2016 λόγω της αύξησης των προβλέψεων.

Οι προβλέψεις της αυξήθηκαν κατά 316% στα €656 εκ. από €158 εκ. το εξάμηνο του 2016.

Η Τράπεζα αναμένει κέρδη €180 εκ. το 2018.

Η Ελληνική ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2017 ζημιές €23,4 εκ. έναντι κερδών €0,7 εκ. πέρσι, επίσης λόγω αυξημένων προβλέψεων. Οι προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν στα €77,6 εκ. από €48,8 εκ.

Η ΣΚΤ ανακοίνωσε ζημιές €8 εκ. για το εξάμηνο του 2017 έναντι κερδών €49,8 εκ. το εξάμηνο του 2016, και αυτή λόγω αύξησης των προβλέψεων. Οι προβλέψεις της ΣΚΤ ανήλθαν στα €67,9 εκ. από €22,5 εκ. πέρσι.

Οι προβλέψεις της Τρ. Κύπρου αυξήθηκαν κατά 315% σε σχέση, της Ελληνικής κατά 59% και του συνεργατισμού 202%.

Μείωση στα έσοδα

Πέραν των προβλέψεων, πίεση στα αποτελέσματα των τραπεζών ασκούν τα έσοδα, που επηρεάζονται από τα χαμηλά επιτόκια.

Η μείωση των καθαρών εσόδων της BOCY ανήλθε στο 2%, της Ελληνικής στο 2% και του συνεργατισμού στο 9%. Η μείωση αντικατοπτρίζει κυρίως τη μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Κύπρου είναι μειωμένα κατά 12%,της Ελληνικής κατά 11% και του συνεργατισμού κατά 12%.

Η μείωση των εσόδων σημειώνεται με παράλληλη αύξηση των εξόδων. Οι τράπεζες Κύπρου και Ελληνική παρουσιάζουν αύξηση των εξόδων τους σε αντίθεση με τη ΣΚΤ.

Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια

Αν και οι λογαριασμοί αποτελεσμάτων των τραπεζών εξακολουθούν να είναι ευμετάβλητοι στις προβλέψεις για επισφάλειες, τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τρ. Κύπρου μειώθηκε στο 50% από 59% πέρσι και της Ελληνικής στο 56% από 57,7%. Στον συνεργατισμό, τα NPLs ανέρχονται στο 60,1 % των συνολικών δανείων από 59,3%.

Οι ευρωπαίοι επόπτες των τραπεζών και πιστωτές της Κύπρου επιμένουν ότι ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

Προς το παρόν, οι τραπεζίτες επικεντρώνονται στο δείκτη κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις, που παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση.

Για την Τράπεζα Κύπρου ο δείκτης κάλυψης των NPLs με προβλέψεις φθάνει το 48%, για την Ελληνική στο 60,4 % και τον συνεργατισμό στο 47,1%.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών, τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν αισθητά πιο πάνω από το εποπτικό όριο. Για την Τρ. Κύπρου ανέρχονται στο 12,3%, για την Ελληνική στο 13,9% και για τον συνεργατισμό στο 15,5 %.

Της Γεωργίας Χαννή