You are here

Στη γωνιά η κυβέρνηση μετά το έλλειμμα μαμούθ

22/01/2019 07:04

Στη γωνιά βάζει την κυβέρνηση η αντιπολίτευση μετά το έλλειμμα μαμούθ που επέφερε ο νέος υπολογισμός της δημοσιονομικής επίπτωσης του Συνεργατισμού από τη Eurostat.

Οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν να προσμετρήσουν συνολική δημοσιονομική επίπτωση €1,5 δισ. από το λουκέτο του Συνεργατισμού στο περσινό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Ως αποτέλεσμα, εκεί που η Cystat επέμενε πως υπάρχει πλεόνασμα €780 εκ. τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018, χθες ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των πρώτων εννέα μηνών είναι αρνητικό και αντί των πλεονασμάτων που ανακοινώνονταν κάθε μήνα, προέκυψε μεγάλο έλλειμμα €723 εκ.

Έμφαση στο «πραγματικό» δημοσιονομικό ισοζύγιο

Η ανατροπή της δημοσιονομικής εικόνας δεν ανησυχεί την κυβέρνηση που δηλώνει ότι τα πραγματικά δεδομένα παραμένουν θετικά.

Το πραγματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Στην πρώτη αντίδραση του μετά την ανακοίνωση χθες της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι «η πραγματική επιβάρυνση των δημοσιονομικών λόγω του διαχωρισμού της ΣΚΤ ανέρχεται στα €3,4 δισ. Πρόκειται για επιβάρυνση που έχει ήδη αποτυπωθεί στο σύνολο της, στο δημόσιο χρέος».

«Σε αντίθεση με την πραγματική επιβάρυνση, η λογιστική επιβάρυνση σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία είναι μικρότερη και υπολογίστηκε στο €1,5 δισ. Σε κάθε περίπτωση το πραγματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό», τονίζει.

Ο κ. Γεωργιάδης θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κομμάτων τόνισε ακόμη ότι «αυτό το γεγονός σε συνάρτηση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει οδηγήσει σε διαδοχικές αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα. Επιπρόσθετα αυτή η λογιστική μεταχείριση θα επιτρέψει σε όλα τα μελλοντικά έσοδα από το φορέα (ΚΕΔΙΠΕΣ) να λογίζονται ως δημόσια έσοδα και να επηρεάζουν θετικά το δημοσιονομικό ισοζύγιο».

Χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναρριχήθηκε στο 110% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχε φτάσει όταν η Κύπρος βρισκόταν σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Από τη σκοπιά των κομμάτων

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κυβέρνησης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Ονούφριος Κουλλάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας».

Τόνισε ότι «αυτή είναι η στατιστική απεικόνιση της συμφωνίας που έγινε πριν μερικούς μήνες. Γνωρίζαμε ότι η Στατιστική Υπηρεσία ήταν σε επαφή με τη Eurostat για να δουν πως θα υπάρξει η κατάλληλη στατιστική αντανάκλαση στους λογαριασμούς του κράτους,» είπε, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eurostat ότι συζητά με τις κυπριακές αρχές το ζήτημα του δημοσιονομικού χειρισμού της πώλησης της ΣΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στη StockWatch του βουλευτή του ΔΗΚΟ και πρόεδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Άγγελου Βότση, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για μια αποτίμηση της κατάστασης όπως δημιουργείται από την πώληση του Συνεργατισμού, η οποία θα επηρεάσει στην ουσία την εικόνα των δημοσιονομικών για το 2018».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «απ’ εκεί και πέρα θα αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη όσον αφορά την διαχείριση του φορέα που θα αναλάβει την ΚΕΔΙΠΕΣ για να δούμε κατά πόσο η πρόβλεψη για την απόδοση των δανείων θα είναι της τάξης του 20% ή θα είναι περισσότερη. Και αν θα αυξηθούν τα έσοδα ή θα μειωθούν».

Ψεύδονται οι κυβερνώντες για τα δημόσια οικονομικά

Στην αντίπερα όχθη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Στέφανος Στεφάνου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

Τόνισε ότι «τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την κάκιστη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση ξεπουλώντας το Συνεργατισμό στην Ελληνική Τράπεζα με κρατική επιδότηση. Δηλαδή με τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών».

«Δεύτερο», υπογράμμισε, «αποτελεί και τρανταχτή διάψευση των διαβεβαιώσεων που έδινε στη βουλή ο υπουργός οικονομικών ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει τα δημοσιονομικά του κράτους. Για ακόμη μια φορά οι κυβερνώντες φαίνεται ότι ψεύδονται. Επιχείρησαν να διασώσουν μια ιδιωτική τράπεζα αντί το Συνεργατισμό και φόρτωσαν τις αρνητικές συνέπειες στους πολίτες που για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν».

Επικριτικός όμως παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και μέλος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «από τη στιγμή που πουλήθηκε το χρηματοπιστωτικό κομμάτι της ΣΚΤ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν στις δύο κρατικές εταιρείες (ΚΕΔΙΠΕΣ – ΣΕΔΙΠΕΣ) είναι φυσικό ότι θα δημιουργείτο πρόβλημα».

Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε αντί την κρατικοποίηση της Συνεργατικής να έδιναν το €1,5 δισ. που έδωσαν για την κρατικοποίηση και να αγόραζαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτών τα οποία θα έδιναν να τα διαχειριστεί ο οργανισμός ανάπτυξης γης.

«Με αυτό τον τρόπο δεν θα είχαν πρόβλημα με το Συνεργατισμό και την ίδια στιγμή θα είχαν εξυπηρετήσει και τους πολίτες ενώ με τα έσοδα που θα είχε ο οργανισμός θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια πολιτική προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είτε υπό την μορφή παραχώρησης κατοικίας σε χαμηλές τιμές κόστους ή με την ενοικιαγορά. Θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια σωστή στεγαστική πολιτική», υπέδειξε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων και μέλος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε τη συμφωνία του κράτους με την Ελληνική Τράπεζα αρνητική διότι αυξάνει το δημόσιο χρέος.

Τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα για τα δημόσια οικονομικά είναι πως θα μπορέσουν οι κυβερνώντες από αυτή τη μεγάλη επένδυση και το ρίσκο που έχουν πάρει, να μπορέσουν με την αξιοποίηση της περιουσίας του Συνεργατισμού να βγάλουν το ανάλογο κέρδος. Μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί η περιουσία της Συνεργατικής σε δάνεια και ακίνητα», επεσήμανε.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «θα πρέπει να ασχοληθεί και η βουλή με το θέμα ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ».

Από μέρους του κόμματος της Συμμαχίας Πολιτών ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σαββίδης δήλωσε ότι «το έλλειμμα είναι περισσότερο μια λογιστική πράξη παρά μια ξεκάθαρη ανατροπή των δημοσιονομικών».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει ξανά τις αποκοπές και τη μείωση των κοινωνικών παροχών για να διορθώσει αυτή την ανωμαλία», όπως την χαρακτήρισε.

Πρόσθεσε ότι «εμείς ως Συμμαχία Πολιτών θα παρακολουθούμε στενά το θέμα για να βεβαιωθούμε ότι όντως η επένδυση στο Συνεργατισμό φέρνει τα κέρδη που δήλωνε η κυβέρνηση και ότι δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι κύπριοι φορολογούμενοι».

Της Ηρώς Ευθυμίου