You are here

Κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια

28/01/2022 19:28

Κοινή δήλωση για την ενεργειακή ασφάλεια εξέδωσαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προώθηση νέων πηγών ενέργειας, πέρα από το ρωσικό φυσικό αέριο, για την Ευρώπη αλλά και για την Ουκρανία, καθώς και για την ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης στην καθαρή και πράσινη ενέργεια.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ επικεντρώνονται στον πιθανό ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως βραχυπρόθεσμης λύσης για την ασφάλεια του εφοδιασμού για την Ευρώπη, με την Κομισιόν να ετοιμάζεται να εργαστεί «για τη βελτίωση της διαφάνειας και της χρήσης των τερματικών σταθμών LNG στην ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ΕΕ και ΗΠΑ αναφέρουν πως θα συνεργαστούν για την παροχή LNG και τους σχεδιασμούς για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το ρόλο της αποθήκευσης στην ασφάλεια του εφοδιασμού».
 
Όπως σημειώνουν, οι εργασίες και οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα προωθηθούν στη συνεδρία του Συμβουλίου Ενέργειας ΗΠΑ - ΕΕ στις 7 Φεβρουαρίου.
 
«Δεσμευόμαστε από κοινού για την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της Ευρώπης και για την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια. Μοιραζόμαστε επίσης τον στόχο της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και της σταδιακής ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ» αναφέρουν οι δύο ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν.
 
Όπως σημειώνεται, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες ήδη συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ - ΗΠΑ όσον αφορά «ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, αποανθρακοποίησης και ασφάλειας του εφοδιασμού».
 
Οι δύο Πρόεδροι τονίζουν πως οι δεσμεύσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων μέσω της καθαρής ενέργειας, ιδιαίτερα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και νέων τεχνολογιών, ανοίγουν τον δρόμο προς αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
 
Οι τρέχουσες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ενισχύουν τη δέσμευση των δύο πλευρών για επιτάχυνση και προσεκτική διαχείριση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια, τονίζουν οι δύο ηγέτες.
 
Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν υπενθυμίζουν πως τα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρώπη έχει επενδύσει στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας μέσω της δημιουργίας υποδομών και μέσω της ενίσχυσης των εσωτερικών ενεργειακών δικτύων της ηπείρου, «αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και την ευελιξία των ενεργειακών αγορών της ΕΕ».
 
Η Κομισιόν, προστίθεται, θα εντείνει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη για προώθηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, στο πλαίσιο διαφανών και ανταγωνιστικών αγορών φυσικού αερίου, κατά τρόπο συμβατό με τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους και την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
 
Όσο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεργαστούν στενά «για να ξεπεράσουμε τις σημερινές προκλήσεις της ασφάλειας του εφοδιασμού και των υψηλών τιμών στις αγορές ενέργειας» αλλά και να εντείνουν «τη στρατηγική μας ενεργειακή συνεργασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού» και να συνεργαστούν για την παροχή αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ και τη γειτονιά της».
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν πως εργάζονται από κοινού για τη «συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο», ώστε να αποφευχθούν «σοκ στον εφοδιασμό» μεταξύ άλλων λόγω μιας ενδεχόμενης νέας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται.
 
«Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς για την προμήθεια πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από ποικίλες πηγές σε όλο τον κόσμο. Το LNG μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα, ενώ θα συνεχίζουμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για τη βελτίωση της διαφάνειας και της χρήσης των τερματικών σταθμών LNG στην ΕΕ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
«Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε, σε συνεργασία και με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για παροχή LNG για την ασφάλεια του εφοδιασμού και σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης. Θα ανταλλάξουμε επίσης απόψεις σχετικά με το ρόλο της αποθήκευσης στην ασφάλεια του εφοδιασμού» προστίθεται στο κοινό ανακοινωθέν.
 
«Καλούμε όλες τις μεγάλες χώρες παραγωγής ενέργειας να συμμετάσχουν μαζί μας στη διασφάλιση σταθερών και καλά εφοδιασμένων παγκόσμιων αγορών ενέργειας. Η δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει και θα προωθηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας ΗΠΑ - ΕΕ στις 7 Φεβρουαρίου» σημειώνουν οι δύο ηγέτες.