You are here

Το ισχυρό ευρώ έπληξε την Ηolcim

10/03/2004 12:32
Μικρή αύξηση 1,2% σημείωσαν την περσινή χρονιά τα λειτουργικά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στον πλανήτη. Η ελβετική Ηolcim ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη της ανήλθαν στα 1,925 δισ. ελβετικά φράγκα (1,51 δισ. δολ.), έναντι 1,903 ελβετικά φράγκα το 2002.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μάρκους Ακερμαν, «η επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας το 2003 στοίχισε στην κερδοφορία, καθώς ο κλάδος δεν ακολούθησε την άνοδο της υπόλοιπης οικονομικής δραστηριότητας».

Λειτουργικά κέρδη Ο ίδιος προσδοκά ότι το 2004 τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου θα αυξηθούν με ρυθμό της τάξης του 8%, εάν αφαιρεθούν έκτακτα έξοδα από πιθανές συναλλαγματικές αναταράξεις.

Θεωρεί ότι θα είναι χρονιά σημαντικής βελτίωσης για την οικοδομική δραστηριότητα και εκτιμά πως εάν όλα πάνε όπως τα υπολογίζει, τότε τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους της εταιρείας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στο 30% έως το 2005-06 από 26,3% που ήταν το 2003.

Η ελβετική Ηolcim είναι βασικός ανταγωνιστής της γαλλικής Lafarge. Όπως η Lafarge έτσι και η Ηolcim είχαν απώλειες εσόδων λόγω του ακριβού ευρώ.

Το 2003 οι συνολικές πωλήσεις της ελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 3,2% στα 12,6 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του δολαρίου που πετσοκόβει τα έσοδα από πωλήσεις στις ΗΠΑ όταν αυτά μετατρέπονται σε ελβετικά φράγκα.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος συγκεντρώνει σχεδόν το 19% του τζίρου του από τις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις σε τοπικό νόμισμα ήταν αυξημένες κατά 2,4%.

Αύξηση τιμών Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Μάρκους Ακερμαν «το 2004 ο όμιλος αναμένει καλύτερο όγκο πωλήσεων και αύξηση τιμών που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερα τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, ιδιαίτερα στις εταιρείες που διαθέτει στη Βόρειο Αμερική».

Η διοίκηση του ελβετικού ομίλου ελπίζει, επίσης, σε άνοδο των πωλήσεων από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας στο Μεξικό, Ηolcim Αpasco, αξίας 750 εκατ. δολ.